Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отбелязва Деня на победата във Втората световна война

| обновено на 09.05.17 в 19:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС
На Червения площад в Москва започна грандиозният военен парад по случай 9-и май - Ден на победата във Втората световна война. В началото на церемонията руският президент Владимир Путин заяви, че е убеден, че няма сила, която може да завладее Русия.

Никой никога не е успявал, няма и да успее, да покори руския народ! Русия е в състояние да отблъсне всеки агресор, подчерта руският президент на военния парад на Червения площад в Москва по случай 72-ата годишнина от победата над нацистка Германия. 
Путин отново призова за обединение на международната общност в борбата с тероризма. 
Днешният живот изисква да повишаваме отбранителния си потенциал. Но за ефективна борба с тероризма, екстремизма, неонацизма и други заплахи, е необходима консолидация на цялата международна общност, каза руският президент. 
Победата над фашизма беше отбелязана с паради във всички големи руски градове, но също и в Донецк и Луганск - столици на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна. Чествания имаше и в авиобазата "Хмеймим" в Сирия, където руската авиация продължава операцията си в подкрепа на режима на Башар Асад.
В Санкт Петербург за първи път пък имаше въздушен парад. 
 
За 72-рата годишнина от Победата срещу хитлеристка Германия ще се проведат военни паради и шествия на "Безсмъртния полк" - на потомци на загиналите във войната.

У нас "Безсмъртният полк" ще манифестира в столицата и 36 града, сред които Сливен, Габрово, Бургас, Варна, Русе. 

Подробности можете да чуете в обобщението на Добрин Йотов в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени