Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти от цял свят обсъждат развитието на успешна и устойчива икономика на форум на ЕБВР в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Повече от 40 заседания, дискусионни панели, инвестиционни сесии, специални срещи и презентации са включени в програмата на тридневното най-важно годишно събитие на Европейската банка за възстановяване и развитие, което се провежда за първи път в Кипър.

Съветът на гуверньорите ще направи преглед на инвестициите на международната финансова институция и ще вземе решения за нейните приоритети и бъдеща дейност. От създаването си през 1991 г. досега Европейската банка за възстановяване и развитие е подпомогнала частния сектор и пазарната икономика в 36 страни, насочвайки почти 120 млрд. евро в над 4700 проекта, като през миналата година тя отчете рекорд от близо 9,5 млрд. евро инвестиции.

Бизнес форумът, който е под наслов “Към зелен и приобщаващ растеж – среща на регионалните и глобалните предизвикателства", ще привлече вниманието към ключови икономически и финансови аспекти на съвременното развитие. Шестте дискусионни панела ще се фокусират върху постигането на дългосрочен устойчив икономически растеж, конкуренцията и иновациите в новите условия на 21-ви век, възстановяването на банковия сектор след глобалната финансова криза, предизвикателствата пред малките и средните предприятия, интеграцията на регионалните пазари на газ в Източна Европа и други.

Над 2000 представители на страните-акционери, на правителства, бизнесмени, експерти, активисти на гражданското общество ще вземат участие във форума на банката в Никозия. Делегацията на България, която е акционер в банката от нейното създаване, се оглавява от заместник финансовия министър Маринела Петрова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени