Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Дебатите за бъдещето на Европа ще доведат до избистряне на ситуацията

Боян Дуранкев: Европа е загубила ориентирите си

Дебатите дали в Европа ще победят националистите или центристите, ще доведат до избистрянето на тези, които сега само са загатнати, заяви в предаването "12+3" анализаторът Димитър Гърдев:

Това е годината на изборите за Европа и това, което виждаме като общ знаменател, е наистина тезата за обединена Европа и за оставането на ЕС, защото имаме доста сериозни центробежни тенденции. Тази година се проведоха изборите в Холандия, проведоха се във Франция, ще се проведат в Германия, и всичко това беше под идеята дали ще победят т.нар. "националисти", или т.нар. "европейски центристи". Аз смятам, че това са едни тенденции, които тепърва ще се избистрят, защото в дебата за нова Европа, който според мен е абсолютно наложителен и всички знаем, че това ще се случи, тези тези ще имат вече някакво по-конкретно измерение. Защото за момента имаме само намерения. Искам да обърна внимание, че за дебата за Европа ще имат много силно значение изборите, които ще се проведат следващата година в Русия, защото много голяма тежест в европейската политика започна да се обръща на двата други центъра – Съединените щати и Русия.

ЕС е загубил ориентирите си, смята икономистът Боян Дуранкев:

Дебатът продължава, тъй като основният въпрос е дали да ходиш само на левия си крак, или само на десния, а може би трябва промяна и в двете посоки. Промяната е необходима и причините са немалко. Бих добавил само два факта, първо, всички народи в Европа в момента изглеждат отегчени и донякъде обезверени, депресирани от състоянието на самия ЕС, включително и народите извън самия ЕС са отегчени и депресирани и търсят нови пътища, независимо къде ще ги отведат тези пътища. Второто нещо, и това нещо е факт – това е, че състоянието на ЕС се представя от Брюксел едва ли не като обективен природен закон, който е неотменим и не може да става и дума за догонващо развитие на по-слабите страни, не може да става и дума за изпреварващо развитие на ЕС спрямо другите страни. Т.е. Брюксел е загубил компаса, загубил е ориентира и със сигурност това, което най-много е загубил, е демократичните принципи на народите, тъй като даже в самия ЕС до този момент няма нито един референдум по никакъв въпрос.

По въпроса за Българското председателство, Димитър Гърдев смята, че България трябва да постави важните за нея въпроси: 

Трябва да излезем от ролята да правим каквото кажат началниците, имаме всички инструментариуми. Все още ЕС не е разделен де факто на две скорости, няма двойни стандарти, и затова като институционалност, като възможност за предложения, като право на глас, като тежест България все още има тази възможност. Това, че не се възползва, е една от големите грешки на нашето европейско членство. България е задължена да постави тези няколко жизненоважни за нея момента – тук беше споменато предложението на френския президент за тези сили за сигурност – между 5 и 7 хиляди души, които са гранични сили и които Еманюел Макрон ги разделя на страни- членки на Шенген и на държави, които не са. България задължително, в рамките, които ѝ позволява сегашният статут на членство, трябва да постави този въпрос като изключение и да искаме изключение. Никой няма да постави на определен план и на първите редове на днешния ред въпросите на Балканите и на Западните Балкани, и на сигурността, ако не ние.

Според Боян Дуранкев страната ни трябва да престане да се съобразява непрекъснато с това, което ни се казва:

Ние играем активна роля, даже много активна и това е ролята на доброто ченге. За разлика от ролята на Орбан, който играе лошото ченге, и други също играят подобни, сходни роли, но засега не се вижда, въпреки че сме изпълнили изискванията за влизане в Шенген, доброто ченге да е поощрено с някакъв орден, медал или с някаква друга награда. Явно, че тази игра може да е симпатична за нас, но не е ефективна и не носи някакви ползи, особено след като твърдим, че началниците винаги трябва да ни дават инструкции.

Интервютата на Петър Волгин с Димитър Гърдев и Боян Дуранкев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!