Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровището от храма

БНР Новини
Храмът Падманапхасвами
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пред 2011 г. в храма Падманапхасвами в град Керала в Югозападна Индия, комисия от седем души, определена от Върховния съд на Индия, се събира, за да опише съдържанието на хранилищата под храма. Те са част от дареното от крал Анизам Тирунал Мартанда Варма през 18 век съкровище.
Смята се, че скритите хранилища на храма Падманапхасвами са общо осем. От тях до сега са отворени само пет, но намерените съкровища вече поставят храма на първо място по богатство сред всички храмове на всички религии в света.
Тук има и златна верига, дълга почти пет метра и половина, и златен сноп жито, който тежи 500 кг, и златно, тридесет и шест килограмово покривало, и 1200 наниза с пендари (златни монети), украсени със скъпоценни камъни. Безброй са великолепно изработените златни фигурки, огърлици, диадеми, украсени с диаманти, рубини, сапфири, изумруди. Най-забележителна е високата над един метър златна скулптура на бог Нараяна, легнал върху извивките на небесната змия Ананта. Богът държи цвете лотос пред лицето си, а змията е извила петте си глави над главата му. Изработката на скулптурата е изумителна – орнаментите върху островърхата шапка, панталоните и украшенията на Нараяна са изпипани до най-малката подробност, люспите по тялото на змията – също.
Още за безценното индийско съкровище можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.

четвъртък, 11 май, от 17 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени