Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Краят на света" - малки истории, разказани по радиото и от "Kinedoc"

| обновено на 10.05.17 в 15:43

Малки истории, разказани по радиото ще предложи тази вечер на почитателите на качественото документално кино платформата "Kinedoc", която ще представи безплатна прожекция на “Краят на света“ - интимен, креативен и визуално богат филм, в който се преплитат няколко истории - за нуждата на хората в големия град да поговорят с някого, за ролята на радиото, когато самотата ни гнети, но и за радиото като източник на важните въпроси. Това всъщност се казва в анотацията на лентата, която днес ще се бъде показана в София от 19.00 часа на необичайно място - който иска да посети прожекцията, трябва да дойде не в киносалон, а в мазе – в клуб-мазе "Mейз".


В разговор за "Краят на света" в ефира на "Хоризонт" и проблемите, чиито измерения филмът търси, се включиха Александър Угрински и Весела Казакова от групата "Активист 38", партньор на платформата "Kinedoc" у нас. Весела Казакова обясни, че концепцията на "Kinedoc" е да се провежда извън киносалоните и входът да е напълно безплатен. Центърът на инициативата е Чехия, като участват още седем страни:

Всяка една страна предлага няколко филма и има селекционна комисия в Чехия – една организация "Институт за документални филми", под чиято шапка ние всички други седем страни се включихме и за първи път България. И голяма чест е за България, че ще може да види тези филми от "Kinedoc". Полските филми, които тази година са в програмата, са много силни. Ние открихме с "Кралицата на тишината" – друг страхотен полски филм, и сега продължаваме със следващия, посочи Казакова, като добави:

Документалното кино заради това, че се занимава с истински хора, с това, което реално се случва, а не е фикционална форма - то става по-близко до хората.

Там е разковничето и според мен дори понякога документалното кино е по-силно от игралното точно поради тази причина - и най-бързо стига до сърцето.

Този филм си заслужава да бъде видян, той е един от любимите ми в цялата платформа, сподели Угрински и разказа, че "Краят на света" е дело на полската режисьорка Моника Павлучук:

Като интересното е, че тя самата е радио и телевизионен журналист, след което се ориентира към киното и завършва филмовото училище на Вайда в Полша. Това е нейният трети или четвърти филм и в него централна роля има именно радиото и темата за комуникацията. Всичко се развива за една нощ в Полша - няколко истории се преплитат и самият сюжет е доста интересен, защото в центъра стои едно радиопредаване и един водещ, който изслушва слушателите по темата за края на света.

Допълнителна информация за събитията от платформата за документално кино "Kinedoc" може да се получи от специализирания уебсайт, а на български – и от фейсбук страница.

Повече по темата може да научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени