Биляна Гяурова: Има риск от манипулация на вота за нови членове на ВСС

Единственото, което обединява този ВСС, е цинизмът и соченето с пръст

БГНЕС
За първи път професионалната част от Висшия съдебен съвет ще бъде избирана на преки избори, а съдиите, прокурорите, следователите ще могат да гласуват електронно или с бюлетина. Изборите започват в събота, когато ще гласуват следователите. Кандидатът им е само един – началникът на Националната следствена служба Евгени Диков.

Днес на заседанието на ВСС първата точка е изслушването на ръководители на апелативните съдилища във връзка с проведените общи събрания за номинации на съдии, които ще влязат във ВСС.

Най-точната дума, с която това може да се охарактеризира, е пълната липса на приличие от страна на мнозинството във ВСС и категоричната нахална демонстрация на власт от тяхна страна "в нас е хлябът и в нас е ножът, и ние ще демонстрираме по всякакъв начин, че всеки дори минимален опит да се говори за реална независимост на съдебната власт, за реално самоуправление на магистратите, трябва да бъде смачкан по един изключително демонстративен начин". Това коментира в предаването "Преди всички“ Биляна Гяурова от Института за правни инициативи.

Тя коментира и информацията, че всички съдии получават писма по пощата, в които се съдържат стари СРС-та и се прави опит да се внуши, че нещо не е било почтено около избора преди 10 години на сегашния председател на ВКС Лозан Панов, тогава избран за шеф на Административния съд.

Това е не по-малко скандално от срещата на главния прокурор и двамата бизнесмени. Единственото, което обединява този ВСС, е цинизмът и соченето с пръст. Защо е тази почти ежедневна атака към председателя на ВКС? Отговорът е много ясен. Те не могат да си простят, че избраха човек, който не се оказа това, което те предполагаха, който не се оказа крепител на статуквото.

Биляна Гяурова обърна внимание и на това, че според IT специалисти не може 100% да бъде гарантирано, че системата за електронно гласуване на изборите за членове на ВСС не може да бъде компрометирана и не може да бъде манипулиран вотът на магистратите:

Този софтуер има само едно-единствено ниво на достъп към самата страница, на която ще се гласува. Липсва т.нар. "второ ниво на верификация". Тези пликове, които ще получат магистратите, в тях единственият линк е линк, който ги вкарва директно към системата за гласуване.

Цялото интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова чуйте от звуковия файл.

Свързани новини

ВСС обвини Лозан Панов в "недопустим опит за натиск" върху магистрати

След четиричасов дебат мнозинството във Висшия съдебен съвет реши, че председателят на Върховния касационен съд  Лозан Панов е направил "недопустим  опит за натиск", изисквайки от ръководители на апелативни съдилища информация за проведените общи..

обновено на 11.05.17 в 15:55
Още от категорията

"Четири лапи": Голяма част от зоопарковете в България не отговарят на нормативните изисквания

Голяма част от зоопарковете в България не отговарят на нормативните изисквания. Това заяви Явор Гечев от Фондация "Четири лапи" в Разград, където днес международен екип на организацията започна преглед на петте възрастни лъва в местния зоокът. Явор..

публикувано на 23.11.17 в 14:38

Районната прокуратура в Добрич привлече като обвиняем управителя на "Евроманган“ ЕАД

Районната прокуратура в Добрич е привлякла като обвиняем управителя на фирмата "Евроманган“ ЕАД, която е концесионер на мангановата мина в Оброчище. Тази година некоректното отношение на концесионера стана причина за поредица от протести на работниците в..

публикувано на 23.11.17 в 14:21

България пое председателството на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа

България пое на ротационен принцип председателството на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа, в която членуват 9 държави от региона. Това е политически орган, който ръководи осъществяването на съвместни действия между своите членове в..

публикувано на 23.11.17 в 14:20

Известни са присъдите на екипажа на българския кораб "Св. Николай", арестуван в Испания

Вече са известни присъдите срещу екипажа на българския кораб "Св. Николай", арестуван преди пет години в Испания с обвинения за контрабанда на близо три тона кокаин. На девет години и половина е осъден капитанът на кораба Иван Станчев , а с 10-годишни..

публикувано на 23.11.17 в 14:14

15 свидетели от велинградския квартал "Анезица“ бяха разпитани по делото срещу Костадин Велев

15 свидетели от велинградския квартал "Анезица“ бяха докарани принудително в Пазарджишкия окръжен съд, за да бъдат разпитани по делото срещу Костадин Велев . Той е обвинен в незаконна лихварска дейност в особено големи размери. Свидетелите обясниха пред..

публикувано на 23.11.17 в 14:00

НАП запечата пет от къщичките на Коледния базар в София

Пет от къщичките на Коледния базар в София са запечатани от данъчните, съобщиха за "Хоризонт" от Националната агенция за приходите. Столичната дирекция на НАП е проверила търговците за данъчно-осигурителни нарушения. Коледният базар в центъра на столицата..

публикувано на 23.11.17 в 13:41

Прокурори търсят съдействие от Цацаров за решаване на проблемите на специализирани съдилища

Прокурорите от Специализираната прокуратура потърсиха съдействие от главния прокурор Сотир Цацаров за материалното и щатното обезпечаване на специализирани съдилища. Обръщението им идва седмица след като съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа..

публикувано на 23.11.17 в 13:28