Биляна Гяурова: Има риск от манипулация на вота за нови членове на ВСС

Единственото, което обединява този ВСС, е цинизмът и соченето с пръст

БГНЕС
За първи път професионалната част от Висшия съдебен съвет ще бъде избирана на преки избори, а съдиите, прокурорите, следователите ще могат да гласуват електронно или с бюлетина. Изборите започват в събота, когато ще гласуват следователите. Кандидатът им е само един – началникът на Националната следствена служба Евгени Диков.

Днес на заседанието на ВСС първата точка е изслушването на ръководители на апелативните съдилища във връзка с проведените общи събрания за номинации на съдии, които ще влязат във ВСС.

Най-точната дума, с която това може да се охарактеризира, е пълната липса на приличие от страна на мнозинството във ВСС и категоричната нахална демонстрация на власт от тяхна страна "в нас е хлябът и в нас е ножът, и ние ще демонстрираме по всякакъв начин, че всеки дори минимален опит да се говори за реална независимост на съдебната власт, за реално самоуправление на магистратите, трябва да бъде смачкан по един изключително демонстративен начин". Това коментира в предаването "Преди всички“ Биляна Гяурова от Института за правни инициативи.

Тя коментира и информацията, че всички съдии получават писма по пощата, в които се съдържат стари СРС-та и се прави опит да се внуши, че нещо не е било почтено около избора преди 10 години на сегашния председател на ВКС Лозан Панов, тогава избран за шеф на Административния съд.

Това е не по-малко скандално от срещата на главния прокурор и двамата бизнесмени. Единственото, което обединява този ВСС, е цинизмът и соченето с пръст. Защо е тази почти ежедневна атака към председателя на ВКС? Отговорът е много ясен. Те не могат да си простят, че избраха човек, който не се оказа това, което те предполагаха, който не се оказа крепител на статуквото.

Биляна Гяурова обърна внимание и на това, че според IT специалисти не може 100% да бъде гарантирано, че системата за електронно гласуване на изборите за членове на ВСС не може да бъде компрометирана и не може да бъде манипулиран вотът на магистратите:

Този софтуер има само едно-единствено ниво на достъп към самата страница, на която ще се гласува. Липсва т.нар. "второ ниво на верификация". Тези пликове, които ще получат магистратите, в тях единственият линк е линк, който ги вкарва директно към системата за гласуване.

Цялото интервю на Силвия Великова с Биляна Гяурова чуйте от звуковия файл.

print Отпечатай
Свързани новини

ВСС обвини Лозан Панов в "недопустим опит за натиск" върху магистрати

След четиричасов дебат мнозинството във Висшия съдебен съвет реши, че председателят на Върховния касационен съд  Лозан Панов е направил "недопустим  опит за натиск", изисквайки от ръководители на апелативни съдилища информация за проведените общи..

обновено на 11.05.17 в 15:55
Още от категорията

Градушка причини сериозни щети в Луковит

Щети за десетки хиляди левове е нанесла вчерашната буря в Луковит. Градът се възстановява от пораженията. Няма пострадали хора. Само за шест минути стихията е изкоренила десетки дървета, едно от тях е паднало върху лек автомобил пред сградата на..

публикувано на 27.07.17 в 20:42

ВМА започва през септември курсове за медици, които комуникират с агресивни пациенти

През септември във ВМА ще се провеждат курсове за комуникация с агресивни пациенти. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Велислава Донкина от Центъра за психично здраве и превенция във ВМА.  Тя обясни, че ще бъдат..

публикувано на 27.07.17 в 19:35

Антоанета Василева: Трафикантите се възползват от притъпената бдителност на хората

Затормозяването на хората на битово и икономическо ниво води до притъпяване на тяхната бдителност и критичното им мислене. Хората изглежда са доста затормозени от това да осигурят добра прехрана за семейството си и са склонни да приемат лъжи за..

публикувано на 27.07.17 в 19:00

47 нелегални мигранти са заловени при операция на пловдивската полиция

47 нелегални мигранти са заловени при операция на пловдивската полиция на пътя за Карлово, на бензиностанцията в село Труд. Те са били натоварени в два буса, като сред тях има 16 деца. Мигрантите са се представили за иракчани. Заловени са в 4.30 часа..

публикувано на 27.07.17 в 17:00

Шест патета се настаниха в Езерото на водоплаващите в Борисовата градина

Шест зеленоглави патета и 4 керкенеза, лекувани от Спасителния център за диви птици в гр. Стара Загора, бяха пуснати в Борисовата градина. От Зелени Балкани пусната патетата в Езерото с водоплаващите птици близо до детската площадка...

публикувано на 27.07.17 в 16:59

За тези, които искат да вървят напред

Речено е, че си струва да се помогне не само на този, който просто има нужда от помощ, но и на онзи, който иска да върви напред, а и знае какво иска. Единствената засега преакселераторска програма за подкрепа на млади хора със свежи зелени идеи във висше..

публикувано на 27.07.17 в 16:55

Русенски и столични лекари обединиха усилията си, за да спасят Мишо от Русе

Преди месец "Хоризонт" излъчи първия репортаж за 7-годишния Михаил Георгиев от Русе, за когото трябваше да се осигури достъп до най-добрите специалисти по детска онкология и да продължи борбата с рака на щитовидната му жлеза. Той вече стана на 8...

публикувано на 27.07.17 в 16:16