Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелените" предлагат да има отдел в МОСВ, който да отговаря за замърсяването на водоизточниците с уран

Снимка: БГНЕС

Партия "Зелените" предлага да се създаде отдел в Министерството на околната среда, който да отговаря за проблема със замърсяването на водоизточниците с уран в различни райони на страната, за да не продължи прехвърлянето на отговорността между министерствата, структурите към тях и ВиК дружествата при решаването на проблема със замърсяването с уран.

Партията настоява да се актуализират методите и режимите на измерване и контролиране на качествата на водата, за да бъде гарантирано здравето и сигурността на българските граждани.

Съпредседателят на "Зелените" Владислав Панев допълни:

Правителството да поръча изготвянето на коректна карта на обектите и областите в България с повишено лъчение, която да бъде разпространена за информация на гражданите. Опасните обекти да бъдат обозначени с ясна маркировка под прякото наблюдение на министър-председателя. Незабавно да бъде  въведена програма за спешно обезопасяване на затворените обекти през 90-те години за добив на уран.  Да се проведе информационно разяснителна кампания относно предпазните мерки, които всяко едно домакинство може да вземе, за да сведе радиационните рискове до минимум

Друго предложение е да се осигури пълна прозрачност и получаваните резултати от измерванията при всяка контролираща акция да се публикуват на сайта на институцията най-късно до три дни след излизането им.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна