Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Петров: Ако няма средства за другите разходи в училищата, увеличението на заплатите ще е по-малко

Снимка: www.podkrepa-obrazovanie.com


Чудесно би било да има средства за увеличението на учителските заплати и след това да коментираме по какъв начин да го разпределяме. Ако говорим за 15% увеличение и за 3 - 4 месеца, може би ще се справим със около 100 милиона лева. Но това означава 400 милиона лева повече за образование за следващата година и то само за увеличение на заплатите.

Но в българското училище има едни други финансови процеси, които няма как да зачеркнем – издръжката на учебното заведение и капиталовите разходи  - разходи, които си ги има и се увеличават, но няма средства за тях. Ако не помислим за всички тези пера в бюджета, директорите ще бъдат длъжни по някакъв начин да пренасочват пари нататък и процентът на увеличение няма да бъде този, за който се говори.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на синдикат „Образование“ в КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров. Той изтъкна, че в момента заплатата на младите учители, след като бъде обложена с данъци, е малко над 500 лева.  Очакванията на младите квалифицирани специалисти са за заплата от около 1500 лева.

Има един огромен марж между младите учители и учителите със стаж, но и учителите в училища с по-висок брой ученици.

Петров изтъкна, че философията на делегираните бюджети на училищата също трябва да бъдат преработена, тъй като в момента броят на учениците влияе върху заплатите на учителите и директора.

По този начин ще спрем и да какриваме училища, защото в момента закриването на професионалните гимназии е на дневен ред. Очакваме в следващите 4-5 години да бъдат закрити поне 100 професионални гимназии. Дано не съм лош пророк.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени