Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Funkallero преподава „Теория на фънка“ в Първо студио на БНР

Едни от нашите най-добри джаз артисти - група Funkallero, ще представи част от пиесите от предстоящия си албум на 16 май от 19:30 часа в Първо студио на БНР.

Събрана от пианиста и композитор Васил Спасов през 2011 година, групата включва  ярки  музиканти като Димитър Льолев - алт саксофон,  Радослав Славчев - бас китара, китариста Мирослав Иванов и пулсиращото сърце на бандата - барабаниста Жоро Марков.Хора, които искрено обичат музиката и предават това усещане на публиката.

Във вторник, 16 май,  в Първо студио на БНР,  освен пиесите от новия албум, Funkallero ще изпълнят и част от парчетата от  предишния си - дебютен албум. След издаването му през  2015 г. Светослав Иванов написа рецензия, която го характеризира изключително добре: Музика за идеалните сутрини, когато човек посреща новия ден с очакване за най-доброто, което ще  му се случи, с ведро настроение, с тръпката на неизвестното – това, което ще ни поднесе животът и много ще ни трогне. Интересните дни, в които ни се случват много вълнуващи неща – обсъждаме ги и споделяме. Вечерите, когато спокойно отмаряме и размишляваме върху случилото се. Нощите, които завършват с целувка за лека нощ и денят отзвучава в очакване на следващия хубав ден... Всеки миг от нашето ежедневие е в музиката от дебютния едноименен албум на Funkallero.

Ето още малко информация за Funkallero:

Името на състава е заимствано от едноименната композиция Бил Евънс и е знак на почит към наследството му. Funkallero обединява музиканти от различни орбити, но еднакъв вкус към музиката. Или както казва Васил Спасов: Всеки един от групата си носи собствения глас... Те се изявяват успешно на родните клубни сцени и на различни фестивали като BrazzObrazie, Spirit of Burgas, Джаз фестивала във Варна и A to Jazz фестивал(2016). 

След завръщането си от САЩ, Васил Спасов участва в редица успешни проекти. Емблематична е работата му с Милица Гладнишка, „Романено Проджект“, „Михаил Йосифов секстет“, както и с проектите, в които е аранжор на Биг Бенда на БНР и на оркестъра на радио Класик ФМ. Спасов е автор също на театрална и филмова музика.  

В центъра на джаз състава е яркото присъствие на уникалния бас китарист Радослав Славчев, познат на публиката от група “Хай-Тайм”. Железният барабанист Георги Марков, член на Brass Association Combo и Dani Milev Band. Групата включва още двама таланти на българската джаз сцена – саксофонистът Димитър Льолев, който завършва джаз и композиция в Холандия и известният китарист Миро Иванов, завърнал се неотдавна от Обединеното кралство.

Билети на касата на Рекламно-информационен център на БНР, бул. Драган Цанков №4, в мрежата на eventim.bg и ticketsbg.com.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна