Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за Гена Димитрова на сцената на Пловдивската опера

| обновено на 12.05.17 в 10:30

Филмовият музикален портрет „Обич за Гена“, посветен на  оперната певица Гена Димитрова, ще бъде представен тази вечер в Дом на културата в програмата "Опера Бутик".  

Публиката ще се срещне с авторите на филма – сценариста Димитър Сотиров и Милена Стойкова, която освен оператор и продуцент на лентата е и племенница и осиновена дъщеря на Гена Димитрова. Те ще споделят спомени и интересни факти около живота на оперната прима, а баритонът Петър Данаилов, също родственик на Гена, ще поздрави публиката с любими арии.  

Във филма са включени знакови изпълнения на великото драматично сопрано на сцени по цял свят, сред които Арена ди Верона, Ла Скала, Метрополитън, Нагоя, Неапол и др.

Ще звучат арии, дуети и терцети с партньори като Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна Томова-Синтова, Пласидо Доминго, които се редуват със спомени за изпълнителката от нейни приятели и колеги.  

Ще видим и непоказвани до този момент уникални кадри с Гена Димитрова по време на репетиция с партньори като Никола Мартинучи и Джузепе Джакомини и сред нейни приятели и близки. 

Зрителите ще видят и вълнуващи моменти като награждаването на Гена Димитрова и Франко Дзефирели в Торе дел Лаго с Наградата „Пучини“.

„Обич за Гена“ е отличен с Първа награда в категорията „Спектакли и концерти“ на VI Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ – Велинград, август 2016 г. 

Филмът получава и специалната награда на международното жури на XI Международен фестивал „Балфест“ за принос в опазването на културното наследство – Пловдив, октомври 2016 г.  

Началото е в 19 часа. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!