Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Жените композиторки”: Франческа Лебрун

Снимка: архив

Немското изискано сопрано Франческа Доротея Лебрун е и прекрасен композитор, достойна представителка на прочутата Манхаймска школа, дамата „виртуоз на камерната музика”. Моминската й фамилия е Данци, родена е на 24 март 1756 г. в Манхайм в семейство с музикално-артистични таланти и изяви. Баща й Иноценц Данци има италиански произход и е първи виолончелист на Манхаймския оркестър, а майка й Барбара Тоеши е танцьорка. По-малките й братя също са музиканти: Франц Данци е виолончелист и уважаван композитор, Йохан Баптист Данци е цигулар, а Антон Данци - певец. Съпругът й е виртуозът обоист и композитор Лудвиг Август Лебрун, също възпитаник на Манхаймската школа и творец в сантиментално-класически стил. Заедно те са прекрасна двойка не само в живота, но и на сцената - през 80-те години на 18 век имат необичаен успех в цяла Европа. За тях английския музиковед и композитор Чарлз Бърни пише: „Франческа Данци и отличният обоист Лебрун обикновено пътуват заедно и изглежда, че тя не слуша нищо друго освен неговия инструмент и когато се движат на терци или сексти не може да се разбере кой е ниският и кой е високият глас”. Двамата имат две дъщери, които са също творчески натури - София Лебрун Дюлкен, пианистка и композитор, доживяла до 82-годишна възраст, но уви произведенията й са изгубени, и Розина Лебрун Щенч - певица и актриса.
Франческа Лебрун е смятана за блестяща певица със забележителна вокална сръчност и по тази причина бележити нейни съвременници като Антон Швайцер, Игнац Холцбауер и Антонио Салиери я търсят за водещите роли в най-предизвикателните им опуси. Но талантът й е ценен и извън сцената като автор на прекрасна музика. Само 12 от сонатите за цигулка и пиано на Франческа Лебрун оцеляват до наши дни, написани са в два опуса през 1780 година и са в двучастната форма алегро и рондо.
Франческа е връстничка на Волфганг Амадеус Моцарт; и двамата творци идват и си отиват от този свят в едни и същи години, но в различни месеци и градове. Не е ясно доколко са се познавали, всеки един от тях има различни съдби и житейски борби, и двамата имат музикални семейства, всеки един от тях за 35-те си земни години успява да съчини различни по обем и качество творби (къде запазени, къде изгубени), но като че ли едно от посланията на музиката им е лъчиста светлина и любов.

четвъртък, 28 декември, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!