Книга за кратките мигове и внезапни прозрения

Иванка Могилска и нейната книга
Снимка: личен архив

Иванка Могилска (1981, Пловдив) има издадени досега две стихосбирки – „ДНК“ и „Иначе казано“ и два романа – „Места за загубване“ и „Внезапти улици“, а последната й засега книга е сборник с кратки разкази. Нарича се „Тая земя, оная земя“. Кое е най-хубавото на книгата с кратки разкази – че се чете бързо, а оставя задълго следи. По думите на Мария Донева, която е редактор на сборника, „разказите на Иванка Могилска са очарователни със своята крехкост и краткост. Тяхната формула е: обикновени герои в обикновени обстоятелства посрещат най-яркия миг от живота си без предупреждение, а после дълго гледат след него. Разкази на ръба между ежедневното и магичното, топли, туптящи, живи, с въздействие, което после дълго отшумява в читателя.“Още от категорията

Ново археологическо откритие направи екип на Ямболския исторически музей

Открит е надпис върху каменна плоча в древния тракийски град Кабиле, датиращ от времето, когато градът е бил владение на Римската империя. Текстът е на латиница и дава информация за първите построени терми в крепостта. Откритият надпис е в останките на представителна сграда - принципия, в която е бил настанен щаба на военната кохорта станувала..

публикувано на 25.06.18 в 21:42

Ново археологическо откритие направи екип на Ямболския исторически музей

Открит е надпис върху каменна плоча в древния тракийски град Кабиле, датиращ от времето, когато градът е бил владение на Римската империя. Текстът е на латиница и дава информация за първите построени терми в крепостта. Откритият надпис е в останките на представителна сграда - принципия, в която е бил настанен щаба на военната кохорта станувала в Кабиле...

публикувано на 25.06.18 в 21:40

Открива се международният фестивал на поезията „Славянска прегръдка”

12-ото издание на фестивала „Славянска прегръдка” се открива довечера (25 юни) във Варна. Тази година фестът е в края на юни, а не в края на май, тъй като идеята е поетичният форум да предшества Деня на река Дунав (29 юни) – реката, която „прегръща” много славянски брегове и която за българите, има свято историческо значение. Именно от варненския бряг..

публикувано на 25.06.18 в 16:46
Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия дейци на културата и изкуството.

Президентът удостои с държавни отличия дейци на културата и изкуството

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия дейци на културата и изкуството. Режисьорът Адела Пеева получи орден „Стара планина“ - първа степен. С орден „Св. св. Кирил и Методий“- огърлие бяха удостоени балетната изпълнителка доц. Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева, дългогодишния директор на Националния учебен комплекс по култура с..

публикувано на 25.06.18 в 16:41

"Евроимаж" дава над 0,5 млн. евро субсидии за три филмови проекта с българско участие

Три проекта с българско участие, подкрепени от Националния филмов център, спечелиха общо повече от половин милион евро на последната сесия на "Евроимаж" в Монреал. Филмите, които печелят субсидия от европейския фонд за подкрепа на съвместното кинопроизводство, са "Босият император", "Кръвта на пеликана" и "Февруари". 250 000 евро ще..

публикувано на 25.06.18 в 16:33

Творби, притежание на НХГ - достъпни в платформа на Google

Близо 100 творби, притежание на Националната художествена галерия, вече могат да бъдат разглеждани онлайн в платформа на Google от хора от цял свят. Сътрудничеството беше анонсирано преди няколко месеца, но от днес е факт. Кураторите на галерията са подбрали виртуалната експозиция на български модернисти. Картини на Никола Петров,..

публикувано на 25.06.18 в 16:02
Колаж: Теодор Иванов

141 дни преди премиерата

Отново, най-накрая, след дълго скитосване в различни дворове на различни географски ширини, сме в Радиото и в радиото. Отново, защото вече бяхме тук, в Пето студио, и правихме запис в Стъпка 4: Байрън Уелд, 01930 WGLO FM , монтаж в Стъпка 5: Монтажът на монтажа , благодарение на забравена записвачка съвсем неволно станахме свидетели на изпълнен с..

публикувано на 25.06.18 в 15:24