След 16-и май ще работим единствено за себе си, изчисляват икономистите

Институтът за пазарна икономика и Българското либертарианско общество ще отбележат заедно Деня на данъчната свобода.136 дни бяха необходими тази година, за да попълним държавния бюджет, след 16-и май ще работим единствено за себе си, изчисляват икономистите. 

Датата е символична, но тя отбелязва момента, в който, ако работим само за държавната хазна, тя ще се попълни, след което до края на годината работим единствено за себе си. В последните години все по-голям дял от произведеното в икономиката постъпва в бюджета, а Денят на данъчната свобода се измества все по-назад в годината, казва Десислава Николова.
Тези, които са гръбнака на бюджета, работещите млади хора, които имат относително добри доходи, изцяло са на светло, не са в сивата икономика, те работят и до много по-късно през годината, за да успеят да си платят.
Празникът на свободата от правителството ще бъде отбелязан пред Народния театър следобеда, поканени са всички, които искат да компенсират взетите от държавата 40 процента от всичко произведено.

Още от категорията

Свиване на излишъка по текущата сметка на еврозоната през май до тригодишно дъно

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви през май до най-ниско ниво от повече от три години насам, показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Положителният баланс по текущата сметка на сезонно коригирана база намалява през май до 22,44 млрд. евро от 29,55 млрд. евро през април. Това представлява най-ниският излишък по..

публикувано на 20.07.18 в 13:19

Напрежение на италианския фондов и дългов пазар след подновени опасения за управляващата коалиция

В петък италианските акции и държавни облигации се намират под натиск от продажби след информации в местни медии за напрежение в рамките на управляващата коалиция и след интервю на виден италиански депутат, което провокира нови опасения относно бъдещето на страната в еврозоната и еврото. В интервю за в-к Corriere della Sera шефът на бюджетната и..

публикувано на 20.07.18 в 12:51

Китайският юан се срина до едногодишно дъно спрямо долара, преди да последва намеса на централната банка

Китайският юан продължи да се обезценя рязко в началото на деня, достигайки ново едногодишно дъно спрямо щатския долара на фона на засилващите се притеснения за растежа на втората по сила икономика в света с оглед на ескалиращия търговски конфликт със САЩ. Това стана факт само часове след снощното интервю на президента на САЩ Доналд Тръмп за..

публикувано на 20.07.18 в 11:57

Световната банка ще помага при подготовката на плановете за управление на риска от наводнения

Световната банка ще помага на Министерството на околната среда и водите при подготовката на плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения.  За "Хоризонт" Илияна Тодорова, директор на Дирекция "Управление на водите“ в Министерството на околната среда, подчерта: "Банката тук ще ни..

публикувано на 20.07.18 в 11:03

Ръст на производствените цени в Германия през юни до 9-месечен връх

Растежът на производствените цени в Германия се ускори очаквано през юни до 9-месечен връх, което е нов знак за засилване на инфлационния натиск във водещата икономика на еврозоната, показват данни на немската федерална статистика Destatis. Индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през юни с 0,3% спрямо май, когато нарасна с..

публикувано на 20.07.18 в 10:54

Гърция пуска допълнителни фериботи почти по всички направления

Местата във фериботитите към гръцките острови привършиха. Пускат допълнителни кораби почти по всички направления, за да поемат желаещите да пътуват в разгара на туристическия сезон. Вариантът с резервация в последния момент е неприложим тази година, съобщават от туристическите агенции. Повечето хотелиери вече приемат резервации само за следващата година...

публикувано на 20.07.18 в 10:44
Джером Пауъл от Фед и Доналд Тръмп

Доналд Тръмп не е доволен от повишаването на лихвите от страна на Фед

В четвъртък президентът Доналд Тръмп заяви в интервю за телевизия CNBC, че се надява Федералният резерв да спре да повишава лихвените проценти и предположи, че централната банка работи против икономическата програма на негова администрация. Това представлява необичайна атака спрямо независимостта на Фед от страна на президент на САЩ, но сякаш не е..

публикувано на 20.07.18 в 10:36