Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планове за изграждането на кариера за варовик предизвикаха недоволството на хората в луковитски села

Снимка: Пламен Христов
Против изграждането на кариера за добив на скалнооблицовъчни материали и варовици в землището на луковитското село Ъглен се обявиха жители на няколко села в региона на обществено обсъждане в Луковит и Ъглен.

Предложеният концесионен договор е за срок от 35 години, концесионната площ е 456 декара, а площта на доказаните запаси и тази, на която ще се извършват добивни и преработвателни дейности е около 144 декара.

Най-притеснени са жителите на село Ъглен: 

Тази кариера не бива да я допускаме. Тя най-напред ще наруши хода на водите, които захранват единствените два извора на селото, за което ВиК – Ловеч е предупредило кандидатите за инвеститори, ще бъде унищожен горски фонд десетки декари и стотици декари плодородна земя. Камионите, които ще преминават през селото до магистрала "Хемус", ще унищожат улиците, водопроводи и сградния фонд, каза един от недоволните. 

Ако не се съобрази, ще се постави въпросът ние ли да стоим тук или той да стои тук. Правете си сметка. Ние няма къде да идем.

Ако трябва, ще затворим главния път, допълниха други. 

Управителят на фирмата кандидат-концесионер Никола Вардев отговори:

Всичко това, което правим, го правим така, че да намерим най-верния път, най-точния и най-гарантиращия едно безопасно съжителство на една дейност с местното население. Снимка

Ръководителят на екипа, изготвил оценката за въздействието върху околната среда, Тодор Вълчев каза:

Ние считаме, че спазвайки нашите препоръки, които са заложени в доклада, няма да има опасност за здравословното състояние на хората, живеещи в прилежащите райони, нито за птиците и животните и за водата най-вече.

Христо Николов от инициативния комитет в Ъглен заяви:

Те нарушават както закона за околната среда, така и други наредби, и особено прана за управление на реките, в който се казва, че има забрана за извършване на сондажна, минна и добивна дейност в такива райони за осигуряване на питейно водоснабдяване на населението.

Около 300 души вече са подписали петицията в интернет срещу изграждането на кариерата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени