Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християндемократите на Меркел взеха властта в най-голямата провинция в Германия

Изборите в Северен Рейн-Вестфаля се смятат за прогноза за изхода на предстоящите парламентарни избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Германия християндемократите на канцлера Ангела Меркел успяха да вземат властта в още една провинция. Те спечелиха местните избори в Северен Рейн-Вестфалия вчера. Досегашният премиер Ханелоре Крафт пое отговорност за историческата загуба на социалдемократите и подаде оставка като лидер на партията в провинцията.

Изборите в Северен Рейн-Вестфаля се смятат за прогноза за изхода на парламентарните избори в Германия. Все пак в най-гъсто населената провинция живеят една пета от гласоподавателите в страната. Северен Рейн-Вестфалия традиционно се управлява от социалдемократите, които я смятат за своя бастион. От 1966 година те са постоянно на власт само с петгодишно прекъсване. Затова и загубата им се смята за истинско политическо земетресение. Те са загубили над 6% от гласоподавателите си и взеха само 31,2%. ХДС печели 33%.

В парламента влизат също така и либералите от Свободната демократическа партия с 12,6% - това е една от изненадите на тези избори. Либералите дори не успяха да влязат в повечето парламенти при последните гласувания, но явно отново са стъпили на крака. Най-вероятно и те ще управляват в коалиция с победителите, ако преговорите помежду им са успешни. В парламента влизат и популистите от Алтернатива за Германия със 7,4% от гласовете, както и Зелените с 4,9%.

Тези местни избори бяха поредните в Германия, при които се наблюдава увеличена активност на гражданите – до урните този път са отишли над 6% повече.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!