Звукови хроники „Жените композиторки”: Тереза Кареньо

Тереза Кареньо
Снимка: en.wikipedia.org

Мария Тереза Кареньо Гарсия де Сена - венецуелската пианистка, певица, композиторка и диригентка е наричана „кралицата и Валкюрата на пианото”. Този прякор символизира не само нейната огромна творческа енергия в изпълнителското и композиторското поприще, но и цялостното й отношение към живота. За Ференц Лист тя е неговата „слънчева светлина”.
Тереза Кареньо е родена на 22 декември 1853 г. в Каракас, в литературно и музикално семейство. Баща й Мануел Антонио е известен политик и любител пианист, той е първият й учител, с когото тя успява да развие забележителни способности в ранна възраст. Неин дядо е прочутият венецуелски композитор Гаетано Кареньо. Още на 6 години Тереза пише своите кратки клавирни композиции. Когато е на 9 години всички се преместват в Америка и това разширява възможностите за обучение на талантливото момиче. Така още на 25 ноември 1862 година тя дебютира в нюйоркската „Ървинг хол“, свири с Бостънския СО и в Белия дом пред Абрахам Линкълн. В Америка неин любим учител става видният композитор и пианист Луи Моро Готшалк. На него тя посвещава своя Готшалк валс № 1, нейната първа издадена творба.
През 1866 г. Мария Тереза Кареньо се премества в Париж. Сред творческите й контакти трябва да споменем познанството й с Шарл Гуно, Камий Сен-Санс, Джоакино Росини, Антон Рубинщайн, при когото учи и Ференц Лист, с когото свири заедно. През 1873 г. се омъжва за френския цигулар, композитор и музикален педагог Емил Соре. Но след раждането на дъщеря им и смъртта на бащата на композиторката, двамата заминават за Америка и по-късно се разделят. Кареньо започва кариера на оперна певица и така се запознава с втория си съпруг - американския баритон с италиански произход Джовани Таляпиетра, изпълняващ главната роля в постановката на моцартовия „Дон Жуан”. Годината е 1876, Тереза Кареньо пее в този спектакъл Церлина. В периода 1885-1887 двамата заедно сформират собствена оперна трупа, с която гастролират в родината на Тереза - Венецуела. Но неуспехът на тези концерти довежда до изостряне на отношенията между съпрузите и впоследствие следва развод. И пред темпераментната венецуелка се отварят нови хоризонти - през 1889 г. тя отново е в Европа, концертира много успешно в Германия и за трети път се омъжва за музикант. Този път нейният избраник е немският пианист и композитор Йожен Д’Албер.
Животът на Мария Кареньо е изпълнен с много пътувания, музика, любов, срещи, раздели, 4 брака. В достигналото до днес творчество има около 70 клавирни пиеси - валсове, капризи, романси, прелюди, танци, мазурки, балади; няколко вокални, инструментални и хорови произведения.
 
четвъртък, 10 август, от 17.30 часа

Още от категорията

Аюуне Суле гостува на „Артефир”

Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле от Кумаси, Гана, когото гледахме преди година с групата на Кинг Аишоба на фестивала „АфроВизия“, организиран от „Аларма Пънк Джаз“, се завръща в София със соловата си програма. Концертът е на 18 юли от 21 часа във Второ студио на БНР, отново по покана на „Аларма Пънк Джаз“. Така ще честваме..

публикувано на 17.07.18 в 17:20
Анди Гарсия и Шер на премиерата на филма.

Кинолегенди рамо до рамо в "Мамма миа - отново заедно"

Знаменитости се събраха в Лондон за световната премиера на продължението на комедийния мюзикъл "Мамма миа" - "Мамма миа - отново заедно". Сред звездните гости се открояваха  актьорите в главните роли, сред които носителката на "Оскар" Мерил Стрийп, Пиърс Броснън и Колин Фърт. Действието във филма следва сюжетната линия на първия филм отпреди 10..

публикувано на 17.07.18 в 17:12
Калуди Калудов

Калуди Калудов - апостолът на красивото пеене

Тази седмица в „Кой кой е…“  ви срещнахме с един от най-обичаните наши оперни певци и тенори, постигнал световна кариера – Калуди Калудов.   Роден е на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско. През 1978 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска и продължава да се развива като..

публикувано на 17.07.18 в 14:56
Лени Стърн

Лени Стърн

Истинското име на китаристката Лени Стърн е Магдалена Тора. Родена е в Мюнхен, през 1977 година. Напуска Германия и заминава в САЩ, следва в Бостън и получава образование в университета Бъркли, специалност „Филмова музика“. По-късно сформира група с китариста Бил Фризел (Bill Frisell) и барабаниста Пол Моушън (Paul Motian), а след време Магдалена става..

публикувано на 17.07.18 в 08:50

Уникален "пиано дуел" довечера на Античния театър

Двама виртуозни пианисти излизат довечера на Античния театър в уникален „пиано дуел“ в рамките на „OPERA OPEN“, а п убликата ще реши кой е по-добрият! В шоу формата, обиколил най-големите зали по света, се изправят един срещу друг германците Андреас Керн и Пол Цибис.  Пиано дуелът е разделен на няколко кръга, всеки с определен музикален стил –..

публикувано на 17.07.18 в 08:32
Струнен квартет „Добри Христов“ на сцената на ММФ „Варненско лято“, 2017 г.

Концерт на струнен квартет „Добри Христов“ и Сузана Клинчарова директно от ММФ „Варненско лято“

Директно от Градската художествена галерия във Варна на 17 юли от 19 часа – концерт от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ . Свирят: струнен квартет „Добри Христов“ и Сузана Клинчарова, арфа. В прогамата: „Френска феерия“ – творби от Равел, Дебюси, Турние. Струнен квартет „Добри Христов“ е създаден от преподаватели в..

публикувано на 16.07.18 в 16:55
Аделина Александрова и Иво Върбанов в студиото на

Иво Върбанов: Проблеми има навсякъде, но негативното отношение няма да подобри нещата

Иво Върбанов е роден в семейство на музиканти – неговата майка свири на виолончело, леля му на пиано, а дядо му е бил любител пианист. Още като дете заминава за Италия с майка си. В Милано учи при унгарската пианистка Илонка Декерс от 1988-1993 година, след което продължава в Англия. Там работи със Суламита Ароновски и Франк Вибаут в Кралската академия за..

публикувано на 16.07.18 в 14:55