Звукови хроники „Жените композиторки”: Тереза Кареньо

Тереза Кареньо
Снимка: en.wikipedia.org

Мария Тереза Кареньо Гарсия де Сена - венецуелската пианистка, певица, композиторка и диригентка е наричана „кралицата и Валкюрата на пианото”. Този прякор символизира не само нейната огромна творческа енергия в изпълнителското и композиторското поприще, но и цялостното й отношение към живота. За Ференц Лист тя е неговата „слънчева светлина”.
Тереза Кареньо е родена на 22 декември 1853 г. в Каракас, в литературно и музикално семейство. Баща й Мануел Антонио е известен политик и любител пианист, той е първият й учител, с когото тя успява да развие забележителни способности в ранна възраст. Неин дядо е прочутият венецуелски композитор Гаетано Кареньо. Още на 6 години Тереза пише своите кратки клавирни композиции. Когато е на 9 години всички се преместват в Америка и това разширява възможностите за обучение на талантливото момиче. Така още на 25 ноември 1862 година тя дебютира в нюйоркската „Ървинг хол“, свири с Бостънския СО и в Белия дом пред Абрахам Линкълн. В Америка неин любим учител става видният композитор и пианист Луи Моро Готшалк. На него тя посвещава своя Готшалк валс № 1, нейната първа издадена творба.
През 1866 г. Мария Тереза Кареньо се премества в Париж. Сред творческите й контакти трябва да споменем познанството й с Шарл Гуно, Камий Сен-Санс, Джоакино Росини, Антон Рубинщайн, при когото учи и Ференц Лист, с когото свири заедно. През 1873 г. се омъжва за френския цигулар, композитор и музикален педагог Емил Соре. Но след раждането на дъщеря им и смъртта на бащата на композиторката, двамата заминават за Америка и по-късно се разделят. Кареньо започва кариера на оперна певица и така се запознава с втория си съпруг - американския баритон с италиански произход Джовани Таляпиетра, изпълняващ главната роля в постановката на моцартовия „Дон Жуан”. Годината е 1876, Тереза Кареньо пее в този спектакъл Церлина. В периода 1885-1887 двамата заедно сформират собствена оперна трупа, с която гастролират в родината на Тереза - Венецуела. Но неуспехът на тези концерти довежда до изостряне на отношенията между съпрузите и впоследствие следва развод. И пред темпераментната венецуелка се отварят нови хоризонти - през 1889 г. тя отново е в Европа, концертира много успешно в Германия и за трети път се омъжва за музикант. Този път нейният избраник е немският пианист и композитор Йожен Д’Албер.
Животът на Мария Кареньо е изпълнен с много пътувания, музика, любов, срещи, раздели, 4 брака. В достигналото до днес творчество има около 70 клавирни пиеси - валсове, капризи, романси, прелюди, танци, мазурки, балади; няколко вокални, инструментални и хорови произведения.
 
четвъртък, 10 август, от 17.30 часа

Още от категорията
Keira Is You

Полски пост-ембиънт-дарк уикенд с групите Keira Is You и From Love To Reflux

Многопластова северна музика, мрачно-меланхолична атмосфера, съчетана с поетични прозрения за антиутопията, в която всички живеем, мелодични вокални линии и масиран китарен звук… Познахте ли ги? Не сме се виждали с тях цели четири години… А тази седмица ще имаме възможност да ги слушаме в цели три български града – Велико Търново , Пловдив..

публикувано на 21.03.18 в 15:25

Чуйте запис на концерта на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солист Александър Сомов в зала "България" от 9 март 2018 година

Поредният концерт на радиосимфониците ни предложи огнени ритми, много настроение и изпълнение на три произведения, които не са чак толкова добре познати на широката публика: Fancey free на Ленърд Бърнстейн, Conga del Fuego Nuovo на Артуро Маркес и Концерт за виолончело и духов оркестър на Фридрих Гулда. Солист беше великолепният..

публикувано на 21.03.18 в 14:35

Яна Пипкова: Сюжетът на "Янините девет братя" е вечен

На 22-ри март с премиерата на операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков в Софийската национална опера ще бъде официално открит българският форум на професионалната асоциация на европейските оперни театри и фестивали „Опера Европа“. 87 директори и различни представители на престижни оперни театри от Европа, Америка и Канада се очаква да..

публикувано на 21.03.18 в 14:09

Джаз география – 4 (Градове)

Четвъртата част на „Джаз география“ съдържа изпълнения и композиции, посветени на различни градове. Един от тях е Ню Йорк – очаква ви среща с изкуството на вокалния квартет Манхатън Трансфър (Manhattan Transfer), Били Джоуел (Billy Joel) и Д-р Джон (Dr. John). На Холивуд пък са посветили песни формациите „Блъд, Сует енд Тиърс“ и „Чикаго“ (Blood, Sweat..

публикувано на 21.03.18 в 10:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 23 до 31 март 2018 година

23 март 3.00 часа - Джовани Батиста Витали (1632 - 1692) Импровизации върху Пасакалия, токата и канарио. 3.11 часа - Антонио Валенте (1520 - 1581)/Диего Ортис (ок.1510 - 1570), Импровизации върху "Голям тенор по неаполитански" от Валенте и върху Фолис и Модерно пасамецо от Ортис. 3.23 часа - Диего Ортис (ок.1510 - 1570)/Пиер Сандрен (ок.1490 -..

публикувано на 21.03.18 в 09:15
Евгени Божанов (вляво) и Каспарас Уинскас

Директно от Международния фестивал „Мартенски музикални дни" концерт на Каспарас Уинскас и Евгени Божанов – 21 март, от 19.00 часа

Директно от залата на "Доходното здание" в Русе програма "Христо Ботев" ще излъчи концерта на Каспарас Уинскас – пиано, и Евгени Божанов – пиано. В програмата: Сергей Прокофиев/Михаил Плетньов – Сюита за две пиана из балета „Пепеляшка“; П. И. Чайковски/Н. Економоу – Валс на цветята из балета „Лешникотрошачката“; Сергей Рахманинов – Сюита за две..

публикувано на 21.03.18 в 08:20

В очакване на "Янините девет братя"

С нетърпение очаквам новата постановка на „Янините девет братя“ от Любомир Пипков на сцената на Софийската опера. За мен това е най-българската опера, създадена от наш композитор – българска и по дух, и като музика, и по съдържание, и като усещане. Създадена преди 80 години (премиерата ѝ е на 19 септември 1937 г. в Софийската опера), творбата има..

публикувано на 20.03.18 в 23:07