Звукови хроники „Жените композиторки”: Тереза Кареньо

Тереза Кареньо
Снимка: en.wikipedia.org

Мария Тереза Кареньо Гарсия де Сена - венецуелската пианистка, певица, композиторка и диригентка е наричана „кралицата и Валкюрата на пианото”. Този прякор символизира не само нейната огромна творческа енергия в изпълнителското и композиторското поприще, но и цялостното й отношение към живота. За Ференц Лист тя е неговата „слънчева светлина”.
Тереза Кареньо е родена на 22 декември 1853 г. в Каракас, в литературно и музикално семейство. Баща й Мануел Антонио е известен политик и любител пианист, той е първият й учител, с когото тя успява да развие забележителни способности в ранна възраст. Неин дядо е прочутият венецуелски композитор Гаетано Кареньо. Още на 6 години Тереза пише своите кратки клавирни композиции. Когато е на 9 години всички се преместват в Америка и това разширява възможностите за обучение на талантливото момиче. Така още на 25 ноември 1862 година тя дебютира в нюйоркската „Ървинг хол“, свири с Бостънския СО и в Белия дом пред Абрахам Линкълн. В Америка неин любим учител става видният композитор и пианист Луи Моро Готшалк. На него тя посвещава своя Готшалк валс № 1, нейната първа издадена творба.
През 1866 г. Мария Тереза Кареньо се премества в Париж. Сред творческите й контакти трябва да споменем познанството й с Шарл Гуно, Камий Сен-Санс, Джоакино Росини, Антон Рубинщайн, при когото учи и Ференц Лист, с когото свири заедно. През 1873 г. се омъжва за френския цигулар, композитор и музикален педагог Емил Соре. Но след раждането на дъщеря им и смъртта на бащата на композиторката, двамата заминават за Америка и по-късно се разделят. Кареньо започва кариера на оперна певица и така се запознава с втория си съпруг - американския баритон с италиански произход Джовани Таляпиетра, изпълняващ главната роля в постановката на моцартовия „Дон Жуан”. Годината е 1876, Тереза Кареньо пее в този спектакъл Церлина. В периода 1885-1887 двамата заедно сформират собствена оперна трупа, с която гастролират в родината на Тереза - Венецуела. Но неуспехът на тези концерти довежда до изостряне на отношенията между съпрузите и впоследствие следва развод. И пред темпераментната венецуелка се отварят нови хоризонти - през 1889 г. тя отново е в Европа, концертира много успешно в Германия и за трети път се омъжва за музикант. Този път нейният избраник е немският пианист и композитор Йожен Д’Албер.
Животът на Мария Кареньо е изпълнен с много пътувания, музика, любов, срещи, раздели, 4 брака. В достигналото до днес творчество има около 70 клавирни пиеси - валсове, капризи, романси, прелюди, танци, мазурки, балади; няколко вокални, инструментални и хорови произведения.
 
четвъртък, 10 август, от 17.30 часа

Още от категорията

Ескалатор 21- 28 август 2017

публикувано на 21.08.17 в 17:28
Амир Косроупур в „Най-доброто от Аларма“. Тази вечер от 21.30 – запис от концерта му в Чешкия център от 19 септември 2016 г.

„Най-доброто от Аларма Пънк Джаз“ с Амир Косроупур, Арнолд де Боер, Хюго Рейс и Алекс Хан Хунтай

И четвъртата августовска седмица посвещаваме на най-интересните музикални (пък и не само музикални) моменти, които сме имали в последно време в рамките на „Аларма“. Ще слушаме целия концерт на „Фаталистите“ на Хюго Рейс (с Джовани Ферарио на китара) от пловдивския клуб Void ( излъчва се за първи път в ефир – б.а. ). Ще ви припомним как „китайският..

публикувано на 21.08.17 в 16:45
Пабло Миланес

Пабло Миланес на фестивала Мар де мусикас - Картахена

През август Слънчев джаз+ ще ви разхожда из концерти и фестивали, където наши любимци срещат своите публики. Началото е с последния носител на наградата на фестивала Мар де мусикас - Картахена , кубинецът Пабло Миланес, на когото гостуват испански майстори на авторската песен, като Виктор Мануел. Още – в нарочния подкаст от и за Картахена в..

обновено на 21.08.17 в 10:58

"Слугинята-господарка" оживява в съвременен прочит на сцена "Римски треми" във Варна

Държавна опера Стара Загора гостува на сцена Римски терми във Варна с комичната опера от Джовани Перголези. Режисьор е Славчо Николов, а диригент е Димитър Косев. Сценографията е на Иван Токаджиев, а костюмите на Ана-Мария Токаджиева. Хореографията е дело на Ромина Славова. Сюжетът на най-често изпълняваната опера на Перголези – краткото интермецо..

публикувано на 21.08.17 в 12:25
„Дуо концертанте“

Срещи на международния фестивал „Варненско лято“

Като част от поредицата събития, отбелязващи 20-годишнината от създаването на „Дуо концертанте“ Росен Идеалов и Георгита Бояджиева изнесоха концерт и за варненските си почитатели. Техен партньор на сцената беше пианистът Александър Василенко, с когото ги свързва вече петгодишна съвместна работа. Те изпълниха: Георги Арнаудов – „Manuscripts and..

публикувано на 21.08.17 в 09:10
Кристиян Рьолингер и Aлисия Рафаелян (вляво)

Гостуващи солисти на международния фестивал „Варненско лято“

На 18 юли във Варна изнесоха концерт саксофонистът Кристиан Рьолингер и пианистката Алисия Рафаелян. Те изпълниха творби от Клод Дебюси – рапсодия за алт саксофон и пиано, Анри Томази – балада за алт саксофон, Такаши Йошимацу – Fuzzy bird sonata, Жюл Демерсман – фантазия на оригинална тема за саксофон и пиано и Дариус Мийо – сюита „Скарамуш“. Алисия..

публикувано на 20.08.17 в 08:55
Кристиян Бояджиев (вляво) и Михаил Белчев.

Писма

Четири часа сутринта е, краят на декември, пиша ти само за да разбера дали си добре. В Ню Йорк е студено, но не се оплаквам, има музика на „Клинтън стрийт“ по цяла вечер. Чух че правиш къща някъде в пустинята. Надявам се, че пазиш малък спомен… И т.н., все в този епистоларен вид Ленард Коен ни представя баладата за синия шлифер (The Famous Blue..

публикувано на 19.08.17 в 09:05