Звукови хроники „Жените композиторки”: Тереза Кареньо

Тереза Кареньо
Снимка: en.wikipedia.org

Мария Тереза Кареньо Гарсия де Сена - венецуелската пианистка, певица, композиторка и диригентка е наричана „кралицата и Валкюрата на пианото”. Този прякор символизира не само нейната огромна творческа енергия в изпълнителското и композиторското поприще, но и цялостното й отношение към живота. За Ференц Лист тя е неговата „слънчева светлина”.
Тереза Кареньо е родена на 22 декември 1853 г. в Каракас, в литературно и музикално семейство. Баща й Мануел Антонио е известен политик и любител пианист, той е първият й учител, с когото тя успява да развие забележителни способности в ранна възраст. Неин дядо е прочутият венецуелски композитор Гаетано Кареньо. Още на 6 години Тереза пише своите кратки клавирни композиции. Когато е на 9 години всички се преместват в Америка и това разширява възможностите за обучение на талантливото момиче. Така още на 25 ноември 1862 година тя дебютира в нюйоркската „Ървинг хол“, свири с Бостънския СО и в Белия дом пред Абрахам Линкълн. В Америка неин любим учител става видният композитор и пианист Луи Моро Готшалк. На него тя посвещава своя Готшалк валс № 1, нейната първа издадена творба.
През 1866 г. Мария Тереза Кареньо се премества в Париж. Сред творческите й контакти трябва да споменем познанството й с Шарл Гуно, Камий Сен-Санс, Джоакино Росини, Антон Рубинщайн, при когото учи и Ференц Лист, с когото свири заедно. През 1873 г. се омъжва за френския цигулар, композитор и музикален педагог Емил Соре. Но след раждането на дъщеря им и смъртта на бащата на композиторката, двамата заминават за Америка и по-късно се разделят. Кареньо започва кариера на оперна певица и така се запознава с втория си съпруг - американския баритон с италиански произход Джовани Таляпиетра, изпълняващ главната роля в постановката на моцартовия „Дон Жуан”. Годината е 1876, Тереза Кареньо пее в този спектакъл Церлина. В периода 1885-1887 двамата заедно сформират собствена оперна трупа, с която гастролират в родината на Тереза - Венецуела. Но неуспехът на тези концерти довежда до изостряне на отношенията между съпрузите и впоследствие следва развод. И пред темпераментната венецуелка се отварят нови хоризонти - през 1889 г. тя отново е в Европа, концертира много успешно в Германия и за трети път се омъжва за музикант. Този път нейният избраник е немският пианист и композитор Йожен Д’Албер.
Животът на Мария Кареньо е изпълнен с много пътувания, музика, любов, срещи, раздели, 4 брака. В достигналото до днес творчество има около 70 клавирни пиеси - валсове, капризи, романси, прелюди, танци, мазурки, балади; няколко вокални, инструментални и хорови произведения.
 
четвъртък, 10 август, от 17.30 часа

Още от категорията

Кларинетистът Боби Йоцов: Аз мога

Борислав Йоцов е роден през 1966 година. Син е на известния български обоист Георги Йоцов и брат на Христо Йоцов – композитор и водещ джаз-музикант. Завършва класа по кларинет на проф. Сава Димитров в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София през 1990 г. Специализира с майсторски класове в Националната консерватория в Париж при..

публикувано на 18.12.17 в 10:15
Изображение на митичния тракийски певец и музикант Орфей върху древногръцка ваза.

Звукови хроники „Митологични образи“: Орфей, великият тракийски певец

Той е сред най-светлите и вдъхновяващи образи от античността – може би, защото е символ на велико изкуство: тракийски цар, велик античен музикант, един от малцината посветени в тайнствата на Дионис – като част от свитата му. Орфей участва в похода на аргонавтите и, според Омир, благодарение на него Одисей минава невредим край сирените: неговата музика се..

публикувано на 18.12.17 в 08:45

Саша Константинова- една българка в сърцето на Берлин

Да живеем скромно, да не харчим пари за цяло и нещяло. И да не мислим, че само парите са, които правят хората щастливи. Припомня ни го професорката по пиано в Берлин  Саша Константинова, напуснала страната ни на 18- годишна възраст, за да се образова и след това да образова европейците в Университета по изкуствата в германската столица.Тя знае..

публикувано на 17.12.17 в 12:42
Мирослав Чакърян

Българските концертмайстори: Мирослав Чакърян от Йоханесбургската филхармония в ЮАР

Мирослав Чакърян е роден в София, в музикантско семейство - баща му е виолист в Симфоничния оркестър на БНР. Шестгодишен започва да свири на цигулка. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков", а по-късно учи в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класовете на проф. Боян Лечев и проф. Йосиф Радионов. След конкурс..

публикувано на 17.12.17 в 11:23
Надежда Цанова и Петър Македонски

Пиано и тромпет – две в едно – очаквано добра комбинация

Завърши една изключително успешна година за пианистката Надежда Цанова и тромпетиста Петър Македонски. Спечелиха пет награди от наши и международни конкурси, направиха записи в БНР, свириха на концерт на Нов симфоничен оркестър. Отделно всеки има своята успешна кариера. Срещат се за първи път преди осем години, за да изпълнят с оркестъра на Музикалната..

публикувано на 17.12.17 в 09:05
Тиери Ескаик и Ришар Галиано

Предпремиера на новия дует на Ришар Галиано с органиста Тиери Ескаик

Слънчев джаз+ на 17 декември започва с предпремиера на новия дует на Ришар Галиано с органиста Тиери Ескаик. Интегралното му слушане е предвидено в първия кураторски плейлист на Джаз+ за 1.1.2018 в Бинар, където още на 18 ще е на разположение плейлиста Суфи-джаз, от който слушаме три композиции на формацията Куадро Нуево. Втората част на предаването е..

публикувано на 17.12.17 в 07:15

Редица знаменитости ще се включат в почетния концерт на Елтън Джон

Редица световни знаменитости ще участват в почетния концерт на сър Елтън Джон през януари догодина. Шоуто ще бъде излъчено на живо няколко дни след 60-ата церемония по връчването на наградите "Грами". През дългата си кариера английският певец и композитор е спечелил 5 награди "Грами". Елтън Джон, чието истинско име е Реджиналд Кенет Дуайт , ще излезе..

публикувано на 17.12.17 в 04:37