Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Жените композиторки”: Тереза Кареньо

Тереза Кареньо
Снимка: en.wikipedia.org

Мария Тереза Кареньо Гарсия де Сена - венецуелската пианистка, певица, композиторка и диригентка е наричана „кралицата и Валкюрата на пианото”. Този прякор символизира не само нейната огромна творческа енергия в изпълнителското и композиторското поприще, но и цялостното й отношение към живота. За Ференц Лист тя е неговата „слънчева светлина”.
Тереза Кареньо е родена на 22 декември 1853 г. в Каракас, в литературно и музикално семейство. Баща й Мануел Антонио е известен политик и любител пианист, той е първият й учител, с когото тя успява да развие забележителни способности в ранна възраст. Неин дядо е прочутият венецуелски композитор Гаетано Кареньо. Още на 6 години Тереза пише своите кратки клавирни композиции. Когато е на 9 години всички се преместват в Америка и това разширява възможностите за обучение на талантливото момиче. Така още на 25 ноември 1862 година тя дебютира в нюйоркската „Ървинг хол“, свири с Бостънския СО и в Белия дом пред Абрахам Линкълн. В Америка неин любим учител става видният композитор и пианист Луи Моро Готшалк. На него тя посвещава своя Готшалк валс № 1, нейната първа издадена творба.
През 1866 г. Мария Тереза Кареньо се премества в Париж. Сред творческите й контакти трябва да споменем познанството й с Шарл Гуно, Камий Сен-Санс, Джоакино Росини, Антон Рубинщайн, при когото учи и Ференц Лист, с когото свири заедно. През 1873 г. се омъжва за френския цигулар, композитор и музикален педагог Емил Соре. Но след раждането на дъщеря им и смъртта на бащата на композиторката, двамата заминават за Америка и по-късно се разделят. Кареньо започва кариера на оперна певица и така се запознава с втория си съпруг - американския баритон с италиански произход Джовани Таляпиетра, изпълняващ главната роля в постановката на моцартовия „Дон Жуан”. Годината е 1876, Тереза Кареньо пее в този спектакъл Церлина. В периода 1885-1887 двамата заедно сформират собствена оперна трупа, с която гастролират в родината на Тереза - Венецуела. Но неуспехът на тези концерти довежда до изостряне на отношенията между съпрузите и впоследствие следва развод. И пред темпераментната венецуелка се отварят нови хоризонти - през 1889 г. тя отново е в Европа, концертира много успешно в Германия и за трети път се омъжва за музикант. Този път нейният избраник е немският пианист и композитор Йожен Д’Албер.
Животът на Мария Кареньо е изпълнен с много пътувания, музика, любов, срещи, раздели, 4 брака. В достигналото до днес творчество има около 70 клавирни пиеси - валсове, капризи, романси, прелюди, танци, мазурки, балади; няколко вокални, инструментални и хорови произведения.
 
четвъртък, 10 август, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!