Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Стоянова и Мария Принц отново се връщат към песните на Пучини

Ценен подарък получи екипът на предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" – новият компактдиск на оперната прима Красимира Стоянова и пианистката Мария Принц с всички песни за сопран и пиано от Джакомо Пучини.

Дискът излезе наскоро и през март беше неговото представяне в магазина на Метрополитен опера в Ню Йорк, където двете изпълнителки даваха автографи. Албумът вече получи ласкави отзиви от критиката – беше сред избраните от редакторите на специализираното германското издание „Пицикато“ за месец март, а френското списание „Класика“ го отличи с „Шок“ за месец май. Авторите в изданието „Класика“ Андре Тибо и Дамиен Колас пишат:

Не може да се мечтае за по-голямо съмишленичество, отколкото при дуото Стоянова и Принц.
Певицата, известна със своите превъплъщения на героините на Верди, Щраус и Дворжак, не се поддава на опасността да пее с гласова интензивност като за голяма опера. Обемът винаги е контролиран, дикцията перфектна, прекрасните нюанси позволяват да се осъществи алхимията с клавирния звук. Стоянова блестящо се справя даже с песента „A te“, която е написана за нисък мецосопран.
На пианото, Мария Принц с голямо майсторство изтъква на моменти интересните хармонии на Пучини, а на други места поема инициативата със съвършен усет за легато и за мелодичната линия.
В заключение - единственият недостатък на този запис е, че свършва прекалено скоро.

Красимира Стоянова и  Мария Принц се връщат към песните на Пучини след като преди 12 години записаха почти същата програма в България.

Чуйте в звуковия файл какво разказва пианистката за компактдиска.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна