Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер възлага на Мария Габриел ресора "Цифрова икономика и цифрово общество"

Председателят на ЕК днес се срещна в Страсбург с българския кандидат за еврокомисар

| обновено на 16.05.17 в 14:27
Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кандидатът за нов български еврокомисар Мария Габриел ще отговаря за цифровата икономика и цифровото общество, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Неговата служба разпространи решението, след като тази сутрин Юнкер проведе събеседване с Габриел в Страсбург.

Българският комисар обаче ще се нагърби и с написването на нови три законодателни инициативи до края на тази и началото на следващата година -  това са нови стандарти за киберсигурност, за трансграничния свободен обмен на данни и процедури срещу незаконното съдържание в онлайн-платформите. 

В писмото за назначението на Габриел председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер уточнява, че тя ще работи по проекти, които се направляват от двама заместник-председатели - Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар и Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. 

Юнкер иска още от Мария Габриел да работи в тясно сътрудничество с Гюнтер Йотингер, който пое от Кристалина Георгиева ресора "бюджет", а преди това отговаряше за дигиталния ресор. От съобщението се потвърждава очакването, че българската кандидатка няма да наследи ранга заместник-председател, който имаше Георгиева. 

Предстои следващите седмици Европейският парламент да насрочи изслушване на Мария Габриел, за да даде консултативната си оценка за нейните качества, преди окончателно Юнкер да я назначи на поста.


По-рано по време на посещението си в Брюксел вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева изрази надежда, че ресорът дигитализация ще бъде даден на Мария Габриел:

Единният дигитален пазар, електронното управление, електронното правосъдие, проблемите с авторските права, преговорите с големите международни доставчици. Това са все изключително важни теми, които се обсъждат във всеки един от съветите.

Всеки един от тях има нещо общо с дигиталния пазар. Така че това е един изключително важен ресор. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени