Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Комисията за неизплатените заплати ще направи моментна снимка на ситуацията

Шивашкият труд е сред най-рисковите и застрашени от забавяне на трудовите възнаграждения от некоректни работодатели
Снимка: БГНЕС

По информация на Главната инспекция по труда, броят на предприятията некоректни платци и броят на работниците и служителите, които очакват забавени плащания, намалява. Това каза в предаването "Преди всички" Хасан Адемов, член на временната парламентарна комисия за жалби срещу неизплатени заплати и бивш социален министър:

Случаите са много. Задачата на тази комисия е да се направи моментна снимка на сегашната ситуация и да предложи, ако са необходими, законодателни промени, които да минимизират, ако не да ликвидират, този дългогодишен проблем.

Адемов допълни, че предприятията в юрисдикцията на ГИТ са около 240 хиляди, а инспекторите, работещи на цялата територия на страната, са едва 350. Голяма част от работодателите са коректни платци, посочи Адемов:

В случаите, за които говорим, става въпрос за некоретните работодатели, които, от една страна, създават проблеми на тези тези бедни хора, които много трудно могат да се доберат до заветния изпълнителен лист, с който да си получат обезщетенията – съдебната процедура е доста тежка и тромава. От друга страна, тези, които забавят изплащането на работните заплати, на практика са в рамките на нелоялната конкуренция с останалите изрядни работодатели. 

На този етап има предложения на омбудсмана Мая Манолова за промени в седем закона, припомни Хасан Адемов.

Цялото интервю на Диана Дончева с Хасан Адемов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна