Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв ще бъде кръгът от отговорности на Мария Габриел като еврокомисар

Мария Габриел и Жан-Клод Юнкер
Снимка: БТА

Кандидатът за нов български еврокомисар Мария Габриел, която ще отговаря за цифровата икономика и общество, ще има широк кръг от отговорности. Преди Габриел да бъде назначена, тя ще се яви на изслушване в Европейския парламент. 

В ресора ѝ, като бъдещ еврокомисар, отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество, попадат 35 законодателни предложения за хармонизиране на правилата в 28-те държави в сектора на далекосъобщенията, научните изследвания, иновациите, техническите стандарти за индустрията и защитата на потребителите. Мащабната реформа се смята за двигател на икономическия растеж в Европа, но за момента тя изостава при конкуренцията на Съединените щати и азиатските държави в дигиталните технологии. 

Еврокомисията иска бързото създаване на обща инфраструктура за високоскоростен интернет от последно поколение, насърчаване на електронната търговия и роботизация в заводите и премахване на законовите пречки за единния пазар в Европейския съюз. Задача на Мария Габриел ще бъде да посредничи между двете законодателни институции на Евросъюза – Съвета на министрите и Европарламента, за бързото приемане на текстовете. Голяма част от преговорите ще съвпаднат и с ротационното председателство на България в Съвета догодина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени