Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Пашкулев: Голяма част от факторите, които предизвикват т.нар. "болести на цивилизацията", са управляеми

Снимка: БГНЕС


Докато в миналия век в научните среди на Запад и в Русия българите са сочени като здрав, дълголетен народ, сега страната ни е на едно от водещите места по сърдечно-съдови и ракови заболявания, а преживява и бум на автоимунните заболявания

Според д-р Димитър Пашкулев, специалист по интегрална природна медицина и фитолечение, българите страдат от така наречените "болести на цивилизацията", към които се приспособяват не толкова добре:

В немного далечното минало, няма и 100 години, тези заболявания са били много пъти по-ниски, след което, в целия свят и по-специално в развитите страни, се появи тази негативна тенденция и няма с какво друго да я свържем, освен с начина на живот. Организмът с течение на хилядолетия се е приспособил към определен дневен режим, начин на хранене, ниво на стреса, които рязко се променят и явно организмът не може, без щети, да се приспособи. Много е важно да се знае, че голяма част от важните фактори са управляеми. Можем при добро желание да регулираме до огромна степен своето поведение и то да бъде по-здравословно.

Особено важно е правилното хранене, убеден е лекарят. Организмът се нагажда към оцеляване в периоди на лишения и недостиг на хранителни вещества, но преяждането с нездравословни храни му влияе зле.

Дефицитът на витамин В12 е основна причина за усещането на слабост и замайване, убеден е Пашкулев. Кратките периоди на суровоядство, особено през лятото, подпомагат организма, но то не е препоръчително като постоянен режим, тъй като поражда други болести.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна