Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК продължава диалога с правителството на Полша за Конституционния съд

Очевидно обаче напредък е възможен, само ако има политическа воля да се последват препоръките, които отправи ЕК, подчерта еврокомисар Тимерманс

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Множество министри от ЕС са призовали еврокомисаря по върховенството на закона Франс Тимерманс да продължи диалога с правителството на Полша. След срещата по общи въпроси в Брюксел Тимерманс обясни, че в края на седмицата пак заминава за Варшава, за да продължи разговора с властите по процедурата, свързана с независимостта на конституционния съд:


Всички на масата ми казаха,че не желаят да притискат в ъгъла нито една държава-членка. Но върховенството на закона е колективна отговорност. Надявам се този дебат да помогне за сближаване на позициите с Полша. Очевидно обаче напредък е възможен, само ако има политическа воля да се последват препоръките, които отправи ЕК.


Полското правителство е разпространило аргументите си в писмена форма до останалите министри, заяви след срещата държавният секретар по европейските въпроси Конрад Шимански:


Това е спор за интерпретирането на тези ценности на върховенството на закона. Но конфликтът може да се реши само от Конституционния трибунал. За жалост няма конституционен съд на европейско равнище, а Европейската комисия не може да замени тази юрисдикция и няма такава роля. Ето защо целият дебат е по-скоро политически, отколкото юридически.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени