Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индустриалното производство в САЩ нарасна през април с цял процент

Американското индустриално производство нарасна през април по-силно от очакваното благодарение на подем във всички секторни индустрии, което е сякаш сигнал за ускоряване на растежа на водещата световна икономика през второто тримесечие след слабото началото на годината.

Индустриалното производство се повиши през април с 1,0% спрямо март, когато нарасна с 0,4% (лека низходяща ревизия от повишение с 0,5%), докато очаквания на финансовите пазари за доста по-скромно повишение с 0,4%, показват данни на Федералния резерв. Това представлява повишение за трети пореден месец и най-солиден ръст на производството от февруари 2014-а година насам.

Основна причина за по-силните данни за април е нарастването с 1,0% на промишленото производство (след повишение с 0,4% през март) благодарение на скок на автомобилното производство с цели 5% след понижение с 3,6% месец по-рано. Дори изключвайки автомобилите, промишленото производство се повиши през април със солидните 0,7 на сто. Трябва да се има предвид, че именно промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти три-четвърти от общото индустриално производство.

Минно-добивната промишленост нарасна с 1,2% след спад с 0,4% през март, докато производството в сектора на комуналните услуги се увеличи с 0,7%, но след негов ръст с 8,2% през предишния месец.

Натовареността на индустриалните производствени мощности пък нарасна през април до 20-месечен връх от 76,7% спрямо 76,1% през март.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна