Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от ТЕЛК, хора с увреждания и техни роднини излизат на протести в София и в други градове

Снимка: БГНЕС

Хора с увреждания и техни роднини, както и лекари от трудово-експертни комисии, ще протестират за пети пореден път в столицата и в различни градове на страната. Исканията им са за по-справедлива и по-уредена социална политика.

Един от проблемите е нов законодателен текст, който предвижда отмяна на паричното подпомагане на изцяло инвалидизираните, навършили 18 години.

В София родителите се събират по обед пред сградата на парламента. Те ще искат държавата да осигури адекватна помощ за семействата, които отглеждат вече пълнолетни лица с увреждания. Кръстана Кълвачева – председател на сдружението на деца с увреждания в Пазарджик, обясни:

Нашите деца реално никога не порастват, защото едно тежко увреждане по рождение, то няма как да изчезне, когато детето стане на 18 години.

Родителите искат и у нас Закон за личната помощ, който да позволи семействата и хората с увреждания сами да управляват отпусканите от бюджета средства според индивидуалните потребности. Социалният министър Бисер Петков обеща:

Всички основателни искания на родителите на деца с увреждания ще бъдат внимателно разгледани и след като имаме позиция какво можем да удовлетворим, ще инициираме среща, а по голямото искане – Закон за личната помощ, ще водим разговор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна