Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 36 години Атанас Скатов покори Лхотце и стана първият веган, стъпил на върха

4
Снимка: Личен архив

Атанас Скатов покори четвъртия по височина връх в света Лхотце – 8516 метра – и стана втория българин, изкачил върха след Христо Проданов преди 36 години. Българинът е достигнал върха в късния следобед в група с един норвежец, индиец и няколко шерпи.

Целта на алпинистът - веган е да покори всички 14-осемхилядника без консумация на животинска храна. До момента той е изкачил 4 върха над 8000 метра: Еверест, Манаслу, Аннапурна и Макалу.

Изкачих върха и слизаме надолу. Духаше силен вятър, но успяхме,съобщи Атанас Скатов по сателитния си телефон.

Новината потвърдиха и от фирма "Seven Summits Treks", организатор на експедицията.

Алпинистите изкачиха Лхотце около 17 ч. местно време, като плановете им са да слязат до лагер 2 тази вечер. Оттам те ще направят опит за изкачване и на Еверест.

Това е първото изкачване на Лхотце не само за този сезон, но и от 2013 г. насам. През 2014-а и 2015 г. върхът остана неизкачен заради лавините, които паднаха в района. Миналата година много алпинисти направиха опит за изкачване, но нито един от тях не беше успешен. Тогава алпинистите се върнаха от височина 8460 м, след като един от шерпите, фиксиращи въжетата към върха, падна.

Тази година изкачването на върха стана възможно, след като седем шерпи от две агенции фиксираха въжетата до върха, се казва в съобщението си фирмата.

Лхотце е първият български осемхилядник. Изкачен е от Христо Проданов през 1981 година .

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна