Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С инвестиции от 100 млн. лв. летище Пловдив ще се развива в 2 направления

| обновено на 17.05.17 в 14:55

В 17 часа днес изтече срокът за подаване на оферти за концесиониране на летище „Пловдив“ за срок от 35 години с изискуема  минимална цена на инвестицията от 35 милиона лева. Офертите ще бъдат отворени утре в Министерството на транспорта. По непотвърдена информация кандидатите за концесията са трима. 

Единият със сигурност е консорциумът между Тракия икономическа зона и транспортната компания ПИМК с подкрепата на община Пловдив. Вторият най- вероятно е китайската компания HNA Airport Group, а третият все още е неизвестен.  

Инвестиции от над 100 млн. лв., с които летище Пловдив да се модернизира и развива в 2 направления – карго терминал и пътнически превози. 

Това предвижда бизнес планът, разработен от консорциума между "Тракия" икономическа зона, транспортната фирма ПИМК и Община Пловдив, съобщи пред Радио Пловдив доц. д-р Никола Добрев, председател на Съвета на директорите на КЦМ, което е част от ТИЗ. 

Според него консорциумът има големи шансове да спечели пред евентуалните си конкуренти за концесията на летището – китайска бизнес група и "Пампорово" АД. 

Днес в Министерството на транспорта ще бъдат внесени документите на консорциума между ТИЗ, ПИМК и Община Пловдив за концесията на летището, а утре се очаква да бъдат отворени офертите на кандидатите. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна