Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОП със законопроект за признаване на геноцид над българите по време на Османската империя

Депутатите почетоха паметта на загиналите преди 141 години в Батак

| обновено на 17.05.17 в 12:52
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Обединени патриоти" подготвя законопроект за признаване на геноцид над българите по време на Османската империя. С декларация в Народното събрание лидерът на "Атака" Волен Сидеров посочи, че 44-тият парламент е претърпял еволюция с дадената минута мълчание за жертвите от Баташкото клане. Според Сидеров трябва да се издигне и паметник на американския журналист Дженюариъс Макгахан, който прави серия репортажи за Баташкото клане.

Аз и моите колеги поемаме тази инициатива да направим така, че в най-скоро време да има паметник на този голям наистина журналист, който в серия репортажи за "Дейли нюз", озаглавени "Писма от ада", описва ужасите на Баташкото клане
.

Сидеров припомни, че от "Атака" четири пъти са внасяли в парламента предложение за обявяването на 17 май за ден на поклонение пред жертвите на Османското робство.

По-рано днес депутатите почетоха паметта на загиналите преди 141 години от кървавите събития при потушаване на Априлското въстание в Батак с минута мълчание и ставане на крака. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев заяви, че България помни гибелта на съотечествениците си и тяхното дело е изпълнено.

Преди 141 години в Батак се разиграва една от най-големите трагедии в нашата история. Пред тази трагедия няма безразличен българин. Жителите на Батак се включват в Априлското въстание, с което българският народ заявява пред света волята си да бъде свободен и равноправен с останалите европейски народи.

Днес целта на героите от "Страшната пролет" на 1876 година е изпълнена - България е свободна, тя е част от обединена Европа. Нека сведем глави в минута мълчание и почетем паметта на героите от Батак и тяхната саможертва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени