Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работата на смени причинява специфични проблеми при мъжете

Снимка: архив

Учени от Центъра по репродуктивна медицина към университета "Бейлър" в Хюстън установиха, че работата на смени е свързана с проблеми с уринирането и ерекцията при мъжете, както и с влошаване на качеството на семенната течност, предаде агенция ЮПИ.

Мъжете, които работят на смени, особено с нощни дежурства, трябва да са наясно, че може да са изложени на риск за много здравословни проблеми. Те трябва да потърсят лекарска помощ, за да им помогне да предотвратят и лекуват тези състояния, Открихме, че от стерилните мъже, тези, които дават нощни дежурства, имат значително по-малък брой сперматозоиди от онези, които не работят на смени. Смятаме, че твърде многото или твърде малкото часове сън объркват циркадните ритми и това променя хормоналните нива и изразяването на гените, които са важни за производството на семенна течност, подчерта един от авторите д-р Алекс Пастушак.

Според експертите има начин мъжете да се предпазят от подобни оплаквания, ако работят на смени. Те трябва да си лягат по едно и също време, да спят на тъмно, да избягват алкохола и кофеина преди да си легнат. Друг съвет е да бъде ограничено използването на компютри, таблети, телефони, гледането на телевизия и друго ярко изкуствено осветление поне 30 минути преди сън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени