Инфлацията в еврозоната през април отново доближи важното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто

През април инфлацията в еврозоната отново доближи важното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, като в същото време основната инфлация (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши до тригодишен връх, показват окончателни данни на Евростат, потвърждаващи предварителната оценка на европейската статистика.

Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се повиши на месечна база с 0,4%, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари, следвайки повишение с 0,8% през март.

Евростат потвърди, че инфлацията в региона нараства през април с 1,9% на годишна база, след като месец по-рано растежът на индекса на потребителските цени се забави рязко до 1,5%. По този начин инфлацията в еврозоната се върна отново към важното средносрочно целево ниво на ЕЦБ от малко под 2% само два месеца, след като през февруари тя нарасна с 2,0%, достигайки най-високо ниво от януари 2013 година насам.

Енергийните цени се повишават през април със 7,6% на годишна база след растеж със 7,4% през март, докато цените на услугите нарастват с цели 1,8% след повишение с 1% месец по-рано, а тези на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия – с 1,5%, но след растеж с 1,8% през март.

В същото време Евростат потвърди, че основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) нараства през април с цели 1,2% на годишна база след анемичен растеж с 0,7% през март, като това представлява най-солиден ръст на основната инфлация в еврозоната от септември 2013 година насам. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Подновеното ускоряване на инфлацията в региона през април може да усили натиска върху ЕЦБ да започне да обмисля затягане на прекалено стимулираща си парична и лихвена политика. С оглед на това данните за май могат да се окажат доста значими преди важното заседание на ЕЦБ през юни. Ако те потвърдят, че инфлацията в еврозоната остава близо до целевото ниво от малко под 2 на сто, това ще засили спекулациите, че на заседанието през юни Централната банка може да сигнализира за промяна в нейните насоки за паричната политика в бъдеще, които бяха потвърдени на предишната среща през април.

print Отпечатай
Още от категорията

Обвинения в картелни договорки за големите германски автомобилни производители

В Германия скандалът с манипулирани данни за дизеловите емисии се разраства. Гигантите Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler са заподозрени не само в манипулации за отделяните вредни газове, но и в картелни договорки. Федералният министър на околната среда Барбара Хендрикс намекна днес за политически чадър. В свое журналистическо разследване на..

публикувано на 27.07.17 в 18:35

ЕК разреши на България доставки на руски газ за газоразпределителния център "Балкан"

България е получила разрешение от Европейската комисия за доставки на руски газ за газоразпределителния център "Балкан", потвърдиха за "Хоризонт" от Министерството на енергетиката. В писмото, подписано от еврокомисаря за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете , се дава подкрепата на Брюксел за развитието на газовия център и се припомня на страната ни,..

публикувано на 27.07.17 в 16:54

Потребителското доверие в Германия бележи 16-годишен максимум

Потребителското доверие в Германия бележи 16-годишен максимум за идния месец на фона на по-високите очаквания за доходите и надеждите, свързани с най-голямата икономика в Европа, предаде ДПА. Изпреварващият индекс за потребителското доверие на изследователския институт Ге еф Ка (GfK), публикуван днес, се е повишил до 10,8 пункта за август спрямо 10,6..

публикувано на 27.07.17 в 14:44

Националната банка на Гърция продаде дъщерно поделение в Румъния

Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) подписа споразумение за продажбата на 99,28 на сто от дъщерното си поделение Банка Ромъняска (Banca Romaneasca) на румънския клон на унгарската банка ОТП Банк (OTP Bank - Romania), съобщава гръцкото издание "Анатропинюз". В рамките на споразумението гръцката банка е продала и портфейл от..

публикувано на 27.07.17 в 13:14

С 9,5% повече са пътуванията ни зад граница през юни

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни 2017 г. са 618.9 хил., или с 9.5% над регистрираните през юни 2016 година, съобщиха от Националния статистически инстиут. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Италия - с 30.2%,..

публикувано на 27.07.17 в 11:57

Еврото с най-висок курс за последните две години и половина

Курсът на еврото продължи да се повишава и днес в междубанковата търговия, достигайки най-високо равнище от две години и половина, съобщиха германски сайтове за финансова информация. Тази сутрин единната европейска валута се разменяше за 1,1777 долара или най-високо от януари 2015 година. Вчера Европейската централна банка определи референтен курс от..

публикувано на 27.07.17 в 10:59
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Следващият европейски бюджет ще бъде намален

Следващият европейски бюджет ще бъде намален, прогнозира вицепремиерът Томислав Дончев , който бе изслушан от парламентарната комисия по еврофондовете. По думите му, реалният смисъл на политиките по сближаване за европейските страни е подкопан с политически аргументи. В разделена Европа тепърва предстои същинският дебат по финансовата рамка след..

публикувано на 26.07.17 в 17:59