Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфлацията в еврозоната през април отново доближи важното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто

През април инфлацията в еврозоната отново доближи важното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, като в същото време основната инфлация (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши до тригодишен връх, показват окончателни данни на Евростат, потвърждаващи предварителната оценка на европейската статистика.

Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се повиши на месечна база с 0,4%, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари, следвайки повишение с 0,8% през март.

Евростат потвърди, че инфлацията в региона нараства през април с 1,9% на годишна база, след като месец по-рано растежът на индекса на потребителските цени се забави рязко до 1,5%. По този начин инфлацията в еврозоната се върна отново към важното средносрочно целево ниво на ЕЦБ от малко под 2% само два месеца, след като през февруари тя нарасна с 2,0%, достигайки най-високо ниво от януари 2013 година насам.

Енергийните цени се повишават през април със 7,6% на годишна база след растеж със 7,4% през март, докато цените на услугите нарастват с цели 1,8% след повишение с 1% месец по-рано, а тези на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия – с 1,5%, но след растеж с 1,8% през март.

В същото време Евростат потвърди, че основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) нараства през април с цели 1,2% на годишна база след анемичен растеж с 0,7% през март, като това представлява най-солиден ръст на основната инфлация в еврозоната от септември 2013 година насам. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Подновеното ускоряване на инфлацията в региона през април може да усили натиска върху ЕЦБ да започне да обмисля затягане на прекалено стимулираща си парична и лихвена политика. С оглед на това данните за май могат да се окажат доста значими преди важното заседание на ЕЦБ през юни. Ако те потвърдят, че инфлацията в еврозоната остава близо до целевото ниво от малко под 2 на сто, това ще засили спекулациите, че на заседанието през юни Централната банка може да сигнализира за промяна в нейните насоки за паричната политика в бъдеще, които бяха потвърдени на предишната среща през април.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна