Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат отчита свиване на строителството в ЕС през март, но при негов подем в България за втори пореден месец

Снимка: БГНЕС

Производството в строителния сектор на Европейски съюз и в частност на еврозоната отбелязва известно отстъпление през март след неговия истински бум месец по-рано, но в същото време Евростат отчита подем на строителството в България за втори пореден месец.

Производството в строителния сектор на ЕС се понижава през март с 0,8% спрямо февруари, когато обаче нараства с 3,9 на сто. В същото време строителството в еврозоната се свива с 1,1%, парирайки част от растежа с цели 5,5% през февруари, дължащ се в значителна степен на необичайно топлата зима през втория месец на годината.

На годишна база строителството в еврозоната през март забавя темпото си на растеж до 3,6% от 5,5% месец по-рано, а в целия Европейския съюз се повишава с 3,7% след растеж с 4,1 на сто през февруари.

През март най-силен ръст в строителството на месечна база е отчетен в Полша (скок с 9,7%), Словения (с 6,5%), Словакия (с 3,6%) и Унгария (с 3,4%), докато най-солидно понижение е регистрирано във Франция (спад с 5,1%), Швеция (с 4,5%) и Португалия (понижение с 2,0%).

Според същото проучване на Евростат обаче строителството в нашата страна се увеличава през март с 1,8% спрямо февруари, когато отбелязва най-солиден ръст от началото на 2015 година, повишавайки се с цели 5,4 на сто.

На годишна база производството в строителния сектор на България през март отбелязва растеж с 5,5% (спрямо март 2016-а) след понижение с 0,1% през февруари, излизайки на позитивна територия за пръв път от петнадесет месеца насам. За последно строителството в нашата страна нараства на годишна база през декември 2015 година, когато се повишава със 7,8 на сто.

Евростат представя и свои данни за строителството през цялото първо тримесечие на годината, като в еврозоната то се повишава с 0,8% на тримесечна база (след повишение с едва 0,1% през последното тримесечие на 2016 година) и с 1,7% спрямо година по-рано (след растеж с 2,3% в края на миналата година). Данните за Европейски съюз показват растеж на строителството през първото тримесечие с 0,9% на тримесечна и с 2,1% на годишна база (след повишения съответно с 0,4% и с 1,7% през четвъртото тримесечие на 2016 година).

Доброто представяне на строителството в нашата страна през февруари и март доведе до негов солиден подем през първото тримесечие на годината с цели 2,8% спрямо края на 2016 година, когато беше отчетен анемичен растеж от 0,4 на сто. На годишна база производството в строителния сектор на България се сви през първото тримесечие с едва 0,5% след спад с цели 15,2% през последните три месеца на миналата година. Въпреки че строителният сектор остава на негативна територия за пето поредно тримесечие (от първите три месеца на 2016 година насам), той се намира близо до повратната точка и през второто тримесечие на настоящата година може да излезе на позитивна територия за пръв път от края на 2015 година, когато беше отчетен солиден растеж от 9,4 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени