Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцовите представления "Събаряне & Празнота / Пълнота"

Снимка: antistaticfestival.org
„Събаряне” се основава не безстрашно движение, на харизматична движенческа естетика, която помита зрителите. Младите танцови артисти Дрор Либерман и Казуйо Шионоири възприемат изкуството като зона за еманципиране, в която са в състояние да снемат маската на общественото лицемерие. Те се обръщат към злите, тъмни, страховити и страстни страни на човешкото, опитвайки се да достигнат до нови начини на съпротива в общество, в което насилието става все по-обичайно в ежедневието. „Събаряне” веднага бива забелязано от професионалната критика, която пише: Това са двама танцьори с изключителни способности и проникновения. (Ора Брафман, Dancetalk)


Дрор Либерман е от новото поколение съвременни хореографи и изпълнители в Израел, член на Clipa visual theatre collective. Той учи театър и цирк в Йерусалим, завършва и Училището за съвременен танц в Хайфа. Занимава се с различни физически практики и техники като бойни изкуства, акробатика, паркур и други. Преминава през сериозно военно обучение и служба, които силно го белязват. През последните години работи с различни хореографи и се представя на важни танцови платформи. Трудно е да бъде причислен към определен стил или жанр, тъй като за всяко своя работа Либерман се стреми да създаде нов език.

Казуйо Шионоири е млада хореографка и изпълнителка от Япония, коато се установява в Израел. Активен член е на Clipa visual theatre collective. Завършва програма за танц и спорт към японски женски колеж за физическо образование през 2008 г. Оттогава като свободен артист си сътрудничи с редица хореографи, преподава и се представя на различни фестивали по цял свят. Тя получава множество награди и се откроява като оригинално и свежо присъствие на танцовата сцена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!