Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш: Сирия е подхранващ фактор за глобалния тероризъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сирия е подхранващ фактор за глобалния тероризъм. Това заяви в първата си реч пред Европарламента в Страсбург генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Трябва да убедим онези, които имат влияние върху враждуващите страни в конфликта, че никой не печели, всички губят и че дори сблъсъкът на интереси в Сирия е много по-малък от нуждата да елиминираме заплахата за глобалната ни сигурност.

Гутериш призова за международна коалиция в защита на човешките права в различни държави по света, но предупреди ЕС, че трябва да бъде по-солидарен с приема на бежанци:

Много пъти сме виждали как националният суверенитет се ползва за оправдание от международната общност да не се намесва, когато се извършват ужасни нарушения на човешките права в някои части на света. За да е ефективна една коалиция в полза на тези права, тя трябва да е обективна и да не ползва двойни стандарти. Ако искаме да насърчаваме човешките права, трябва да имаме морален авторитет. Миграционната и бежанска криза подкопа моралния авторитет на няколко държави. Затова е важно да възстановим международните стандарти за закрила на бежанците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени