Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските заложни къщи оценяват на над 50% шансовете за предсрочно напускане на Белия дом от Доналд Тръмп

Спад на пазара на акции на "Уолстрийт" с над 1% и на долара до 6-месечно дъно

Нарастват шансовете, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще напусне Белия дом преди края на неговия четиригодишен мандат, показват залози в британските букмейкърски къщи.

През последните часове букмейкърите на Острова са станали свидетели на голям приток от залози, че Тръмп ще сдаде предсрочно своя пост. Това става на фона на последните информации, според които той е поискал преди време от Джейм Коми (преди Коми да бъде уволнен от Тръмп като шеф на ФБР) да спре разследване срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, който подаде оставка през февруари, след като стана ясно, че е обсъждал американските санкции срещу Русия с руския посланик във Вашингтон. Въпреки че Белият дом отхвърли тези твърдения, комисията по надзор в Долната камара на Американския конгрес поиска от ФБР да предостави до 24 май всички документи, свързани с контактите между президента Доналд Тръмп и вече бившия шеф на Бюрото Джеймс Коми.

През нощта станахме свидетели на залози за повече от 5 хил. британски лири, че Доналд Тръмп ще напусне Белия дом преди края на неговия мандат и очакваме да видим много повече подобни залози днес, което ще повиши вероятността за подобно развитие, заяви за "Уолстрийт Джърнъл" в сряда сутринта Кейти Бейлис – говорителка на голямата фирма за залози Betfair. Това предполага, че вероятността за предсрочно прекратяване на неговите пълномощия преди края на 4-годишния му президентски мандат вече се оценяват на около 55 на сто, допълни тя.

Мнозина от професионалните комарджии смятат, че няма да е прекалено далеч времето, когато Тръмп ще напусне предсрочно своя пост, като вероятността това да стане факт до края на настоящата година вече се котира с 12 към 5 от предишни залози 11 към 2, което означава вероятност от около 27% спрямо 16% преди последните обвинения към Тръмп, посочи говорителката на Betfair.

Последният политически скандал, свързан с Доналд Тръмп, е факт, след като само седмица по-рано той уволни шефа на ФБР Джейм Коми. Последва информацията, че при срещата си с руския външен министър Сергей Лавров Тръмп е споделил секретна информация от най-високо ниво относно "Ислямска държава".

Вземайки предвид всички тези събития в рамките на само една седмица, залагащите в букмейкърски къщи вече виждат по-голям шанс за предстоящо стартиране на процедура по импийчмънт на президента на САЩ. Така например ирландският букмейкър Paddy Power оценява шансовете за импийчмънт на 2 към 1, или вероятност от 33%, докато евентуална оставка на Доналд Тръмп се оценява на 15 към 8, или с вероятност от 35 на сто.

Евентуален импийчмънт представляваше изключително популярна тема още след края на президентските избори в САЩ, които се проведоха на 8-и ноември 2016 година. Веднага след появата на новината за изненадващата победа на Тръмп залозите за възможен негов импийчмънт започнаха да се котират с 16 към 1, като дори по времето на самата инагурация (встъпване в длъжност) на новия президент в края на януари тази година този тип залози достигнаха 10 към едно, отбеляза Лий Прайс – говорител на заложната къща Paddy Power.

Трябва да се има предвид, че ние винаги сме имали залози за възможен импийчмънт на всеки един от досегашните американски президенти, но дори по време на скандала с Моника Люински котировките за предсрочно освобождаване на президента Бил Клинтън се оценяваха на 6 към 1, или вероятност от едва 14%, допълни Лий Прайс.

Според действащите правила в САЩ, ако искането за импийчмънт на даден американски президент премине успешно с обикновено мнозинство в Конгреса (Долната камара на американския парламент), след това ще се изисква неговата подкрепа на двете трети от контролирания понастоящем от републиканците Сенат (Горна камара).

Притесненията относно разрастващата се политическа криза във Вашингтон водят до солиден спад на акциите, търгувани на "Уолстрийт" и до обезценка на щатския долар към 6-месечно дъно спрямо "кошница" от останалите шест основни валути.

След старта на американската търговия индексът на "сините чипове" DJIA се понижава с 1,18%, или спад с 245 пункта само в рамките на един час, "широкият" индекс S&P500 се понижава с 1,06%, а технологичният индекс Nasdaq – с цели 1,44%, след като във вчера затвори в рекорден исторически връх за втора поредна сесия на търговия.

Банковият сектор е подложен на най-солиден натиск от продажби, като акциите на Goldman Sachs Group Inc. се понижават с 3,9%, докато тези на J.P. Morgan Chase & Co, губят 2,61% от стойността си.

В същото време индексът на долара спрямо останалите водещи световни валути се понижава към най-ниско ниво от 9-и ноември 2016 година,  заличавайки по този начин напълно своите печалби, които бяха факт след изненадващата победа на Доналд Тръмп в американската президентска надпревара ден по-рано (на изборите на 8-и ноември).

Рязкото покачване на напрежението на финансовите пазари се отразява позитивно на японската йена и на швейцарския франк с оглед на техния статут на "валути-убежище". Днес доларът се понижава с цели 1,53% към двуседмично дъно от 111,34 йени и с 0,65% към 6-месечно дъно от 0,9775 франка.

Котировките на еврото пък продължават да нараства здраво за 4-та поредна сесия на търговия, като днес единната европейска валута поскъпва с 0,56% към нов 6-месечен връх от 1,1146 долара с поглед дори към неговия връх около 1,1300 нивото, ударен за кратко на 9-и ноември миналата година като първа реакция на изненадващата изборна победа на Тръмп.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна