Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Дора Делийска с концерти във Виена и Плевен

Дора Делийска свири в Ares Tower във Виена

На 11 май в австрийската  столица се проведе необичайна, уникална  концертна вечер с клавирни изпълнения на изключителната българска пианистка Дора Делийска. Събитието бе замислено като изискано, елегантно  музикално соаре  по време на вечерния залез в града. Като специален жест към Дора Делийска организаторите на концерта бяха транспортирали роял "Бьозендорфер" в залата на 24-тия  етаж на впечатляващата Ares Tower във Виена. Гледката, която се разкрива  от тази сграда към града и реката Дунав е изумителна, а на фона на красивия слънчев залез обаятелната Дора Делийска представи клавирна програма, част от нейния нов проект “Различният валс“. 

Организаторът на концерта проф. Ханс Хюгер сподели с удоволствие за слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" своята убеденост в значимостта и благородството на мисията да подкрепяш млади музикални таланти, каквата безспорно е Дора Делийска: По професия съм юрист, но през целия си живот  съм обичал и слушал всекидневно класическа музика. Тя има изключително важна роля за мен. Аз самият музицирам с удоволствие, свирил съм на различни инструменти. Щастлив съм, че кантората, която ръководя, има възможността да подкрепя музикални проекти на Дора Делийска. Чух нейно изпълнение за първи път преди четири години в Концертхаус. Тогава особено ме впечатли “Серенада“ от Шуберт, преработена от Ференц Лист - това за мен е божествена мелодия. Възхищавам се на Дора Делийска като артист, на нейната виртуозност, музикантски усет и чувство, креативност, на удивителното й качество да интерпретира и съчетава в концертни програми композитори и творби от различни епохи и музикален стил – от Моцарт, Бетовен, Шуберт, Лист до съвременни автори. Горд съм и за нас е чест и мисия да подкрепяме  таланти като Дора Делийска  с проекти в областта на изкуството.

В интервю пианистката Дора Делийска разказа подробности за нейните интересни предстоящи проекти в България. По нейна инициатива в Плевен ще пристигне специалист, който ще реставрира рояла в града. Чуйте повече в звуковия файл.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна