Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Павлова: Подписвайки Рамковия договор, сме били наивници, че договореното ще бъде спазвано

20% по-малко направления на личните лекари е отпуснала НЗОК този месец

Д-р Дариткова: Озадачаващо е как на петия месец от бюджетната година се оказва, че вече имаме дефицити

| обновено на 18.05.17 в 14:08
Снимка: БГНЕС
Здравната каса е отпуснала през този месец около 20 процента по-малко направления на личните лекари. Това обяви в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова. По думите ѝ заради това намерение пациентите няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания. Д-р Павлова обвини за създалата се ситуация чиновниците в Здравната каса:

За поредна година се повтаря едно и също нещо – от цялата страна пристигат съобщения в централата на БЛС, че парите, с които ще разполагат общопрактикуващите лекари, са намалени приблизително с около 20%. Това ще се отрази на тяхната работа и най-вече на пациентите. Те няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания. Няма да могат да направят пълния брой прегледи за диспансерните си диагнози и изследвания. Когато имат някакъв здравословен проблем, те няма да могат да бъдат консултирани от специалист, който съответно да назначи изследвания. По-важното е не, че не достигат и че са намалени регулативните стандарти, а по-важното е да кажем, че пари има, че БЛС е договорил тези суми и те са в Касата. Интересно е защо НЗОК икономисва тези средства. Това е престъпно, защото се икономисва от здравето. Икономията, която Касата е реализирала в извънболничната помощ при общопрактикуващите и специалистите, е точно тази сума, която трябва, за да се покрият трите процента, които сме договорили за увеличаване на дейност в болничната помощ. Парите, които БЛС е договорил, за да има спокойствие в системата, чиновниците от НЗОК се опитват да ги преразпределят, спестявайки от извънболничната, да ги насочат към болничната, а сумите за болнична да ги насочат за лекарства. Ние, подписвайки Рамковия договор, сме били в ролята на наивници, че това, което сме договорили, ще бъде спазвано. На практика парите, които са договорени за извънболничната помощ, не се дават. Парите, които са договорени за болничната помощ, за изследвания, не се дават.

Председателят на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова заяви, че ако има сигнали за нарушения от страна на Здравната каса, ще бъдат предприети съответните мерки:

Решение на този проблем трябва да се намери, защото болничната помощ не бива да бъде поставяна в условия на дефицит. Ние знаем каква бюджетна рамка сме приели за 2017 година и в тази бюджетна рамка имаше 222 милиона повече за здравноосигурителни плащания. За нас наистина е озадачаващо как на петия месец от бюджетната година се оказва, че вече имаме дефицити. Трябва всеки здравноосигурен гражданин да знае, че ще получи този обем медицинска помощ, който е разписан в основния пакет. Лекарите и работещите в системата трябва да бъдат спокойни, че техните усилия и труд ще бъдат възнаградени. От друга страна, ще трябва да изясним дали наистина има дефицит на нормативни правила, по които Надзорният съвет управлява нашите пари за здраве. Революционните действия в сектор "Здравеопазване“ никога не водят до добри решения.

От Здравната каса отрекоха твърденията на Българския лекарския съюз, че направленията към личните лекари са намалени с 20 на сто. Общият им брой е един 1 милион и 613 хиляди, уточняват от Касата.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов коментира като подвеждащо твърдението на Лекарския съюз, че средства от бюджета на болниците се пренасочват за лекарства:

Редовете за разходи в бюджета на Касата са отделни и лекарствата се заплащат по отделно перо на бюджета на Касата и не могат да бъдат прехвърляни средства от други пера за плащане на лекарства, освен с решение на Народното събрание. Единствено средствата за лекарства могат да бъдат увеличени с решение на Надзорния съвет за преразпределение на резерва. Това до този момент го няма и смятам, че в последните няколко седмици прекалено много ескалираха исканията за увеличаване на парите и за финансиране на определени дейности. Бюджетът на Касата за 2017 година беше приет с недостиг. Подобни изказвания само вредят на разбирателството в системата на здравеопазване. Ако д-р Павлова е имала предвид, че от средствата за болнична помощ се плащат лекарства, да, болниците плащат за онкологични лекарства.

Управителят на Здравната каса Глинка Комитов ще обясни днес пред парламентарната здравна комисия как се изпълнява бюджетът на Касата.

През последните седмици болници от цяла България се оплакаха от орязани бюджети. Преди дни Надзорният съвет на Здравната каса е решил, че няма да бъдат изплатени обещаните от бившия здравен министър Петър Москов близо 20 милиона лева за надлимитна дейност на болниците. 

Обединението на пациентски организации "Заедно с теб" призова институциите да решат проблема с направленията за преглед при специалист. Ограниченията ще затруднят правилната диагностика и лечението, посочват от пациентската мрежа.

Интервютата с д-р Галинка Павлова и с д-р Даниела Дариткова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна