Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов хит в детската програма на Софийската опера


Софийската национална опера, която осъществява прекрасна музикална образователна програма, представи най-новия си детски спектакъл – „Трите прасенца” по музика на Александър Райчев, в чест на 95-годишнината от рождението на големия български композитор.

Беше ми много приятно да седна в красиво обновената камерна зала на Операта, т.нар. "Малка сцена", пълна с дечица от 3 до 6-годишна възраст! Един час мина неусетно като на един дъх с чудесния спектакъл, който е направил постановъчният екип. Режисьорката Юлия Кръстева – с много богат опит с детската аудитория и свежи хрумвания, не ни остави да скучаем и за секунди. Художничката на сценографията, костюмите и мултимедията Елена Шопова е създала хем класически красива визия, каквато ни липсва в илюстрациите на днешните детски книжки например, хем в съзвучие със съвременното светоусещане на децата. Музиката на Александър Райчев е много хубава и беше хубаво изпълнена от солистите и мини оркестъра под диригентството на Стефан Недялков. Артистите пееха и играеха с голямо желание и вдъхновение и всичко това завладя публиката. Децата се смееха, плашеха, подсказваха на прасенцата как да се пазят от страшния вълк… Но трябва да призная, че имаше и дечица на страната на вълка. И ние – възрастните, учители и родители, искрено се забавлявахме и със спектакъла, и с реакциите на децата. Чуйте в звуковия файл как репортерският микрофон на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива” улови вълнението им след финалните аплодисменти.

Когато си тръгвах доволна от успешната премиера, срещнах по етажите на театъра едното прасенце. Точно това, за което си мислех: Трябва да проверя кой млад нов артист се е пъхнал в този костюм, толкова впечатляващ с вдъхновената си игра и артистичното си излъчване! И ето че имахме възможност да се запознаем. Чуйте разговора в звуковия файл.

Следващите представления на „Трите прасенца” ще бъдат на 21-ви и 26-и май. Билетите за тях вече са изчерпани. Все още има места за юнските спектакли – на 2-ри, 3-ти, 11-и и 24-ти юни. А през юли „Трите прасенца” ще се играе и на фестивала в Парка на Военната академия „Г.С.Раковски”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна