ВМА отбелязва 10 години от първата трансплантация на черен дроб в България

Снимка: ВМА
Военната болница отбелязва 10 години от първата трансплантация на черен дроб у нас. Досега са направени 59 такива тарнсплантации в България, за сравнение - в света годишно се правят над 200, затова има към какво да се стремим, каза пред "Хоризонт до обед" д-р Васил Михайлов от Клиниката по жлъчно-чернодробна хирургия и трансплантология на Военномедицинска академия.

Д-р Михайлов е специализирал трансплантология във Франция, Канада и Обединеното кралство. Той е ученик на проф. Никола Владов.

10 години от първата трансплантация на черен дроб, извършена във Военна болница, а иначе подготовката за това нещо започна от началото на 2004 година, което е един продължителен процес, за да може да има успех, подчерта за "Хоризонт" д-р Михайлов:

Трансплантацията е един процес, в който взимат участие страшно много хора, един огромен екип от хирурзи и анестезиолози, хематолози, други тесни специалисти, които играят страшно важна роля в селекцията, подбора на пациентите, които са за трансплантация. Преди да започнем да извършваме трансплантации, повечето от нас бяха ходили в чужбина на специализации. Аз съм специализирал на няколко места. Бях във Франция, след това в Канада и в Англия, където е един от най-големите центрове за чернодробна трансплантация и чернодробна хирургия в Европа и в света дори. Това е един дълъг процес на обучение на целия екип, не само на нас хирурзите, а и на останалите колеги. Трансплантацията е естествено продължение на останалите неща, които извършваме в областта на жлъчно-чернодробната хирургия.

Цялото интервю с д-р Васил Михайлов можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

На Петрова нива беше отбелязана 114-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Над 5 хиляди родолюбиви българи се събраха в историческата местност Петрова нива за честванията на 114-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Българските политици никога да не забравят драматичното преселение на тракийците. Този трагичен епизод от нашата история е суров урок за цената на свободата , каза в словото си..

публикувано на 20.08.17 в 03:16

Испания запазва нивото на терористична заплаха, но въвежда допълнителни мерки за сигурност

"Ислямска държава" пое отговорност и за второто нападение в испанската провинция Каталуния. При атаките в Барселона и Камбрилс загинаха 14 души, а 130 бяха ранени. Властите в Мадрид обаче решиха да не повишават нивото на тревога в страната. Вътрешният министър Хуан Игнасио Зойдо поясни, че експертите единодушно са препоръчали това:   Да се задържи..

обновено на 19.08.17 в 20:02

ТЕЛК във Великотърновско спряха работа заради отпуски

Трудово-експертните лекарски комисии във Великотърновска област спряха работа. Хората, които искат да се явят на прегледи и освидетелстване, ще трябва да чакат до средата на септември.  Двете комисии във Велико Търново и Павликени не приемат пациенти, защото екипите са в отпуск през целия август. Лекарите обясниха, че през останалото време не могат да..

публикувано на 19.08.17 в 19:53

Дезинфекция на сгради в Луковит заради вирусен хепатит

Община Луковит е извършила огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток", съобщават от общинската администрация. Крайната мярка е предприета след предписание на Регионалната здравна инспекция в Ловеч по повод големия брой заразени деца с остър вирусен хепатит тип Ана територията на луковитския квартал. Дезинфектираните фамилни сгради и..

публикувано на 19.08.17 в 19:46

Протести във Финландия след вчерашното нападение с нож в Турку

Протест срещу допускането на мигранти във Финландия и контрапротест на правозащитници се провеждат в град Турку, където вчера 18-годишен мароканец нападна с нож и уби двама души и рани 8 души. От националистическото движение "Финландия над всичко" настояват властите в Хелзинки да последват примера на Япония и да приемат само чужденци, които или..

обновено на 19.08.17 в 18:57

Всички пожари в Хасковска област са потушени

Всички пожари в област Хасково са локализирани, а ситуацията през изминалата нощ с падането на температурите се е успокоила, съобщи областната администрация. На местата на огнищата остават дежурни противопожарни екипи.     Общо над 10 хиляди декара са изгорелите площи само за две денонощия в Хасковска област. За част от пожарите подозренията за умишлено..

обновено на 19.08.17 в 18:26

Стотици на протест срещу проверките в "Слънчев бряг"

Стотици хора се събраха на протест в Слънчев бряг заради водената от вицепремиера Валери Симеонов акция "Тишина" в курорта. Причината е, че собственици на заведения и хотелиери търпят огромни загуби след спирането на дискотеките след полунощ.  Според организарота на протеста Иван Донков случвщото се в "Слънчев бряг" е показна акция и демонстрация на..

публикувано на 19.08.17 в 18:24