ВМА отбелязва 10 години от първата трансплантация на черен дроб в България

Снимка: ВМА
Военната болница отбелязва 10 години от първата трансплантация на черен дроб у нас. Досега са направени 59 такива тарнсплантации в България, за сравнение - в света годишно се правят над 200, затова има към какво да се стремим, каза пред "Хоризонт до обед" д-р Васил Михайлов от Клиниката по жлъчно-чернодробна хирургия и трансплантология на Военномедицинска академия.

Д-р Михайлов е специализирал трансплантология във Франция, Канада и Обединеното кралство. Той е ученик на проф. Никола Владов.

10 години от първата трансплантация на черен дроб, извършена във Военна болница, а иначе подготовката за това нещо започна от началото на 2004 година, което е един продължителен процес, за да може да има успех, подчерта за "Хоризонт" д-р Михайлов:

Трансплантацията е един процес, в който взимат участие страшно много хора, един огромен екип от хирурзи и анестезиолози, хематолози, други тесни специалисти, които играят страшно важна роля в селекцията, подбора на пациентите, които са за трансплантация. Преди да започнем да извършваме трансплантации, повечето от нас бяха ходили в чужбина на специализации. Аз съм специализирал на няколко места. Бях във Франция, след това в Канада и в Англия, където е един от най-големите центрове за чернодробна трансплантация и чернодробна хирургия в Европа и в света дори. Това е един дълъг процес на обучение на целия екип, не само на нас хирурзите, а и на останалите колеги. Трансплантацията е естествено продължение на останалите неща, които извършваме в областта на жлъчно-чернодробната хирургия.

Цялото интервю с д-р Васил Михайлов можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Св. Терзиев: Методите за овладяване на медиите са сходни в страните, където това овладяване е проблем

България е сред "проблемните държави", споменати в  дискусията за свободата на словото в Европа, предшестваща церемонията по награждаването на конференция  в Будапеща. Форумът е посветен на свободата на словото. Журналисти от европейски вестници и други издания бяха наградени с Европейската прес награда.  За предаването "12+3" по "Хоризонт"..

публикувано на 19.03.18 в 14:29

Жълт код за поледици за Северна България

Жълт код за поледици е издаден за цяла Северна България. Сутрешното предупреждение беше в сила за 9 области, сега те са 14 – Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Търговище, Велико Търново, Шумен, Русе, Добрич, Варна, Силистра и Разград. Жълтият код за поледици и силен вятър остава и за 20 март в областите Русе, Разград, Силистра,..

публикувано на 19.03.18 в 14:29
Няколко линейки прибраха пострадалите от мястото на катастрофата

20 български туристи ранени при катастрофа в Египет

20 българи пострадаха при катастрофа днес с туристически автобус в Египет, съобщи българското външно министерство.  По първоначални данни петима от тях са с фрактури, а останалите – с охлузни рани. Туристическият автобус с около 40 българи се е преобърнал недалеч от град Марса Алам около 09,15 ч местно време. Пътниците са отведени за преглед..

обновено на 19.03.18 в 14:05

Омбудсманът даде на КС текст, лишаващ гражданите от правото да обжалват решенията на КЕВР

Омбудсманът  Мая Манолова  даде на Конституционния съд текст от Закона за енергетиката, който лишава гражданите от възможността да обжалват в съда решенията на КЕВР за цените на ток, вода, парно и газ. Според Манолова този законов текст в сегашния му вид отнема на хората правото на защита, когато са нарушени техните права и интереси, което пък..

публикувано на 19.03.18 в 13:51

Жители на община Стражица обявиха протест заради лош път

Жителите на шест села от община Стражица излизат на протести с настояване за спешни ремонти на третокласната пътна мрежа, която минава през населените места.  Жителите по трасето на третокласния път Полски Тръмбеш - Стражица - Антоново обявиха едномесечно предизвестие за пътни блокади заради лошото състояние на републиканския път. Георги Георгиев от..

публикувано на 19.03.18 в 13:39
Пътешественикът Петър Ванев

4240 километра пеша – рецепта за промяна

Какво може да накара един човек да зареже добре платената си работа, да се откъсне от света за 5 месеца и 1 ден и да извърви 4240 км, преминаващи през пустинята на Южна Калифорния, снежните пространства на Сиера Невада, гъстите орегонски гори и безброй препятствия като дивите животни и самотата? Петър Ванев е първият българин, извървял Тихоокеанския..

публикувано на 19.03.18 в 13:35

Жена беше убита в Перник

Жена е била убита в Перник през изминалата нощ, научи "Хоризонт". Сигналът е подаден в полицията в града рано тази сутрин.  За извършването на тежкото престъпление е задържана дъщерята на жертвата. За момента мотивите за убийството не са ясни.  Разследването по случая продължава.

публикувано на 19.03.18 в 13:24