ВМА отбелязва 10 години от първата трансплантация на черен дроб в България

Снимка: ВМА
Военната болница отбелязва 10 години от първата трансплантация на черен дроб у нас. Досега са направени 59 такива тарнсплантации в България, за сравнение - в света годишно се правят над 200, затова има към какво да се стремим, каза пред "Хоризонт до обед" д-р Васил Михайлов от Клиниката по жлъчно-чернодробна хирургия и трансплантология на Военномедицинска академия.

Д-р Михайлов е специализирал трансплантология във Франция, Канада и Обединеното кралство. Той е ученик на проф. Никола Владов.

10 години от първата трансплантация на черен дроб, извършена във Военна болница, а иначе подготовката за това нещо започна от началото на 2004 година, което е един продължителен процес, за да може да има успех, подчерта за "Хоризонт" д-р Михайлов:

Трансплантацията е един процес, в който взимат участие страшно много хора, един огромен екип от хирурзи и анестезиолози, хематолози, други тесни специалисти, които играят страшно важна роля в селекцията, подбора на пациентите, които са за трансплантация. Преди да започнем да извършваме трансплантации, повечето от нас бяха ходили в чужбина на специализации. Аз съм специализирал на няколко места. Бях във Франция, след това в Канада и в Англия, където е един от най-големите центрове за чернодробна трансплантация и чернодробна хирургия в Европа и в света дори. Това е един дълъг процес на обучение на целия екип, не само на нас хирурзите, а и на останалите колеги. Трансплантацията е естествено продължение на останалите неща, които извършваме в областта на жлъчно-чернодробната хирургия.

Цялото интервю с д-р Васил Михайлов можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Полицията задържа мъж, открил стрелба на улица в столицата

Мъж откри стрелба със законно притежаван пистолет на столичната улица "Цветна градина". Мъжът е произвел няколко изстрела, които са рикоширали в сградата на съседната жилищна кооперация. Като по чудо няма ранени при инцидента. Мъжът е задържан от полицията.

публикувано на 18.10.17 в 15:46

Депутати от БСП искат отмяна на решението, с което не беше приета оставката на Делян Добрев

Шейсет и двама депутати от БСП внесоха в Конституционния съд искане за отмяна на решението на Народното събрание, с което не беше приета оставката на народния представител Делян Добрев .  В началото на октомври той заяви, че ще напусне парламента, заради скандала с роднински назначения в Община Хасково и енергийния сектор. Филип Попов от БСП за..

публикувано на 18.10.17 в 15:27

Университетската болница в Стара Загора иска част от задълженията ѝ да бъдат покрити с кредит

Ръководството на университетската болница в Стара Загора е поискало още през август от здравното министерство част от просрочените 15 милиона лева задължения да бъдат покрити с кредит. И до днес обаче не е получен отговор, каза за "Хоризонт" изпълнителният директор на лечебното заведение професор Йовчо Йовчев . През тази година просрочените..

публикувано на 18.10.17 в 15:06

Георги Лозанов: Плурализмът на собствеността на медиите е важен за свободата на словото

Доц. Георги Лозанов коментира пред Олга Добрева проучването за състоянието на медиите през 2017 г.   на Асоциацията на Европейските журналисти в България, според който политическият натиск върху медиите се завръща, а свободата на словото се влошава. Заедно с резултатите от изследването „Журналистика без натиск 4.0“ беше представен и докладът на..

публикувано на 18.10.17 в 14:50

Стотици балони над НДК напомниха за жертвите на рака на гърдата

Стотици балони полетяха над София в памет на загубилите битката с рака на гърдата и в подкрепа на жените, които се борят с тежката болест. Събитието пред НДК се провежда за пета поредна година и е част от информационната и профилактична кампания за борба със заболяването, инициирана от Първа АГ болница „Света София“. Тази година, от общо 9 софийски..

публикувано на 18.10.17 в 14:49

БЛС иска законодателни промени, свързани с изплащането на здравноосигурителни вноски

Българският лекарски съюз поиска законодателни промени, свързани с размера и начина, по който държавата изплаща здравноосигурителни вноски на 9 категории български граждани. След среща с парламентарната група на "Воля" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев заяви: Ние казваме, че е нормално държавата да изпълнява своите функции относно..

публикувано на 18.10.17 в 14:47
Бисер Петков

Работодателските организации искат оставката на социалния министър

Работодателските организации настояват за оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков . В писмо, адресирано до Петков, от Асоциацията на организациите на българските работодатели подчертават,  че чрез проектобюджета за държавното обществено осигуряване увеличаването на минималната работна заплата до 510 лева и на..

публикувано на 18.10.17 в 14:28