ВМА отбелязва 10 години от първата трансплантация на черен дроб в България

Снимка: ВМА
Военната болница отбелязва 10 години от първата трансплантация на черен дроб у нас. Досега са направени 59 такива тарнсплантации в България, за сравнение - в света годишно се правят над 200, затова има към какво да се стремим, каза пред "Хоризонт до обед" д-р Васил Михайлов от Клиниката по жлъчно-чернодробна хирургия и трансплантология на Военномедицинска академия.

Д-р Михайлов е специализирал трансплантология във Франция, Канада и Обединеното кралство. Той е ученик на проф. Никола Владов.

10 години от първата трансплантация на черен дроб, извършена във Военна болница, а иначе подготовката за това нещо започна от началото на 2004 година, което е един продължителен процес, за да може да има успех, подчерта за "Хоризонт" д-р Михайлов:

Трансплантацията е един процес, в който взимат участие страшно много хора, един огромен екип от хирурзи и анестезиолози, хематолози, други тесни специалисти, които играят страшно важна роля в селекцията, подбора на пациентите, които са за трансплантация. Преди да започнем да извършваме трансплантации, повечето от нас бяха ходили в чужбина на специализации. Аз съм специализирал на няколко места. Бях във Франция, след това в Канада и в Англия, където е един от най-големите центрове за чернодробна трансплантация и чернодробна хирургия в Европа и в света дори. Това е един дълъг процес на обучение на целия екип, не само на нас хирурзите, а и на останалите колеги. Трансплантацията е естествено продължение на останалите неща, които извършваме в областта на жлъчно-чернодробната хирургия.

Цялото интервю с д-р Васил Михайлов можете да чуете от звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията

Елмазов: Едва две хиляди тона от събраните билки остават у нас, останалите се изнясят

17 хиляди тона билки годишно се добиват в България. От тях за вътрешно потребление остават само 2 хиляди тона, останалите количества се изнасят, съобщи Емил Елмазов , председател на Съюза на билкарите. На Самоводската чаршия във Велико Търново той забърка Еньовска омая. С еньовската омая ние свързваме изтока и запада. Билки, които са на Балканския..

публикувано на 24.06.17 в 13:33

НЗОК вече ще покрива 100% от стойността на изкуствените сърца

До края на на тази година Здравната каса ще заплати на 100% изкуствени сърца на шестима пациенти, съобщават от НЗОК. От тази година средствата за изкуствени сърца, необходими на пациенти със сърдечна недостатъчност,  ще се помемат от фонда,  докато се появи възможност за трансплантация. Около десетина болни се нуждаят от тези медицински изделия годишно...

публикувано на 24.06.17 в 12:54

Почина френската журналистка, пострадала в Мосул

Почина френската журналистка Вероник Робер , която бе ранена при взрив на мина в иракския град Мосул тази седмица, съобщиха нейни работодатели от веригата "Франс Телевизион".    Робер беше ранена в началото на седмицата, след като екипът й попадна на мина, докато отразяваше офанзивата в Мосул. При същия взрив загинаха двама нейни колеги. Тя беше..

публикувано на 24.06.17 в 12:47

Осем от задържаните митничари на Кулата остават в ареста, реши Специализирания съд на втора инстанция

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първоинстанционния съд за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на осем митнически служители от пункта "Кулата". При акция в средата на юни бяха задържани 23-ма митничари, а осем от тях се сдобиха с обвинения - за участие в организирана престъпна група и получаване на..

публикувано на 24.06.17 в 12:35
Непалското село Лумле бе затрупано под земните маси

Над 140 души са затрупани от свлачище в Китай

Над 140 души са затрупани от свлачище в китайската провинция Сечуан.  Спасителите са успели да открият няколко оцелели изпод земната маса. Семейство с бебе и още един човек са били извадени и откарани в болница. Проливните дъждове в района са причинили откъсването на цял склон и няколко десетки тонове земна маса се е изсипала върху селото. В..

обновено на 24.06.17 в 12:10

Бившият директор на рафинерията в Русе е открит обесен

Доскорошният директор в русенската рафинерия "Полисан" Гален Петков е открит обесен. Тялото му е намерено в четвъртък да виси в едно от производствените халета на предприятие, което от известно време не е работело. Петков е ръководел производствената част в рафинерията. По неофициална информация, смъртта му е свързана с воденото от специализираната..

публикувано на 24.06.17 в 11:51

Граждани събраха средства за паметник на Емил Димитров в Плевен

Скулпторът Константин Симеонов -Костика заслужи правото да изработи паметника на обичания български певец Емил Димитров в Плевен. Средствата са събрани в родния му град изцяло чрез благотворителни прояви и дарения. В обявения национален конкурс скулпторът Константин Симеонов-Костика заслужи второто място като първо журито не присъди. Предвижда се още..

публикувано на 24.06.17 в 11:11