Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеите – памет и предупреждение

БНР Новини
От времената, когато се е „изковавала“ думата „музей“, която дължим на митичните музи на Елада, доста вода е изтекла – в наши дни отварят врати какви ли не музейни експозиции. В германския град Кириц има дори Музей на илюзиите, по-известен като Музей на лъжата, тъй като всички експонати в него – от мустаците на Хитлер до ухото на Ван Гог и радиопредавателят на кораба Титаник, са (не)обикновени фалшификати; дори и сградата, в която той се помещава, изглежда едва ли не древна, въпреки че не е така. Но съществуват и музеи, които наистина има с какво да се гордеят: като например природонаучните. За най-интересните от тях, които са посетили на Стария континент – в Испания, Германия, Белгия, Русия и другаде, разказват Стоян Лазаров и Николай Симов от Националния природонаучен музей при БАН.
„360 градуса“: художничката Анжела Минкова за една своя идея, патентована от нея –  музей на сънищата, създаването на който тя неслучайно свързва с определено място в България.   
„Вечният двигател“: Любов Филипова от Националния политехнически музей, който тази година чества 60 години от създаването си, за първите радио- и телевизионни апарати в България, изложени в музея.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени