Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завладяващ дебют на Ермонела Яхо в „Мадам Бътерфлай“ от киносезона на „Ковънт Гардън“

| обновено на 18.05.17 в 13:22

Тази седмица в кината „Арена“ в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян бяха прожекциите на операта „Мадам Бътерфлай” от Пучини от киносезона на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън”. На диригентския пулт беше музикалният директор на престижния театър – маестро Антонио Папано, а в главната роля – на Чо Чо Сан, проследихме дебюта на нашумелия албански сопран Ермонела Яхо.

Бях очарована, трогната и завладяна от тази продукция на „Ковънт Гардън”, от класическата красота и същевременно модерната изчистеност на визията, от артистичната сила и вокалното майсторство на Ермонела Яхо, прекрасно партнирана от тенора Марсело Пуенте в ролята на Пинкертон и мецосопрана Елизабет Де Шонг като Сузуки. А всяка среща с големия маестро Антонио Папано е толкова вдъхновяваща! Ще го видим отново на диригентския пулт и може би ще се срещнем отново с него „зад кулисите“ при прожекциите на операта „Отело” от киносезона на „Ковънт Гардън” през месец юли.

В "Мадам Бътерфлай" лъха ароматът на източната екзотика и японската народна песен, но всъщност музиката е италианска. Със своята завладяваща музика и сърцераздирателна история силно ме впечатли страстният любовен дует на Бътерфлай и Пинкертон, изпълнен от известното сопрано Ермонела Яхо и тенора Марсело Пуенте. Много ми хареса забележителната голяма ария на Бътерфлай "Един прекрасен ден", изпълнена с дълбоко чувство. В последното действие оркестровото изпълнение е наситено с напрегнат драматизъм и в него прозвуча скръбното разкайване на Пинкертон и арията на Бътерфлай, която за мен е най-силния момент в творбата, кулминация на трагичния финал на прекрасната опера "Мадам Бътерфлай“, написа на електронната ни поща castadiva@bnr.bg г-жа Маргарита Калчинова от София, която спечели билети за прожекция на „Мадам Бътерфлай“ в томболата на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива”.

В звуковия файл чуйте и отзивите на г-жа Надка Узунова от София, споделени на редакционния телефон на предаването „Каста дива“ 02 987 66 76.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени