Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп определи като "лов на вещици" разследването за руска намеса в американските избори

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува разследването за руска намеса в изборния процес в САЩ и предполагаем заговор между Москва и предизборния му екип. Това е най-големият лов на вещици спрямо политик в американската история, написа Тръмп в Туитър.

Реакцията на Тръмп дойде, след като министерството на правосъдието назначи бившия директор на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор, който да оглави разследване за руска намеса в американските избори миналата година. Назначението на Мълър беше приветствано както от демократи, така и от републиканци, но беше изненада за Белия дом, като Тръмп е бил информиран за него, след като заповедта за назначението е била вече подписана.

Тръмп е обект на сериозни критики, защото миналия вторник уволни директора на ФБР Джеймс Коми, който оглавяване разследване за руската намеса в американския вот. На следващия ден Тръмп разкри секретна информация пред руския външен министър Сергей Лавров.

Междувременно вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че Доналд Тръмп е знаел, че Майкъл Флин е бил обект на федерално разследване, когато го е назначил за свой съветник по националната сигурност. Флин беше уволнен след само 24 дни на поста, след като стана известно, че е контактувал с руски представители по време на предизборната кампания в Съединените щати.

Според източници на "Ню Йорк таймс" Майкъл Флин е съобщил на екипа на Доналд Тръмп, че е разследван, защото тайно е работил като лобист за Турция по време на предизборната кампания. Въпреки това Тръмп е решил да назначи Флин на поста съветник по националната сигурност. Впоследствие Флин беше отстранен заради това, че е обсъждал с руски представители облекчаване на американските санкции срещу Москва още по време на кампанията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени