Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Парите бягат от България" е водещото заглавие на "Труд". За една година, вложенията са намалели с повече от 300 милиона евро. Според директора на Агенцията за инвестиции Стамен Янев предприемачите са изчаквали по време на служебното правителство.

Трима са кандидатите за концесионери на летище Пловдив, информира "Стандарт". Сред подалите оферти са български превозвач и китайска компания. Срокът за концесия е 35 години.

"Телеграф" цитира министъра на финансите Владислав Горанов, който уверява, в телевизионно интервю, че минималната заплата от 460 лева няма да бъде намалявана. Върховният административен съд отмени този размер. Министър Горанов обаче поясни, че правителството ще се опита да убеди съда сумата да остане, а ако се наложи, Министерският съвет ще я препотвърди с ново решение.

"Влизаме във висшата лига на паричните печатари", пише седмичникът "Банкер". Българо-френската печатница, в която централната ни банка е съакционер, е получила акредитация от Европейската централна банка да отпечатва евробанкноти. Страната ни, заедно с Полша, е единствената извън еврозоната с право да произвежда купюри, ако получи поръчка за това.

МВР поиска още 400 милиона евро от Европейския съюз за бежанците, пише, на първа страница, вестник "Сега". Президентът Румен Радев настоял в Брюксел за отстрочка в усвояването на вече отпуснатите ни 160 милиона евро. Преди дни ресорният еврокомисар поиска от страната ни в кратък срок да изпълни ангажимента си и да приеме бежанци от лагери в Италия.

Днес ще станат ясни кандидатите за изграждане на 16 километра от магистрала "Хемус", информира "24 часа". Офертите им ще бъдат отворени в пътната агенция.

Според информация на "Монитор", за 150 лева търгуват темите за зрелостните изпити в интернет. Ако искаш да имаш ключа за два изпита, обаче сумата нараства на 250 лева. Днес ще е матурата по бълг. език и литература, припомня вестникът.

Всяко девето село е мъртво, пише "Земя" във водещото си заглавие. По данни на Националния статистически институт, повече от една десета от всички български села са без население или с едноцифрен брой жители.

"Дума" пише за проект на Министерството на образованието, представен за обществено обсъждане, според който само шест професионални гимназии ще имат статут на национални. Това, според изданието, означава, че Националната природо-математическа и тази за древни езици и култури ще загубят статута си.

Българският вариант на седмичното списание "Икономист" излиза с водеща тема "Киберсигурност". Става ясно, че сега българските компании плащат повече пари за откуп на хакери, отколкото за опазване на данните си. Еврорегулацията обаче ще принуди бизнеса от следващата година да влага повече пари за защита на информацията си.

"Имах една мечта и успях да я сбъдна", пише "Труд", като цитира 80-годишния мореплавател от Каварна, д-р Васил Куртев. Той се завърна в сряда следобед след двегодишна околосветска обиколка с яхтата си. Д-р Куртев е стоматолог по професия, но има няколко награди за най-добро морско постижение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна