Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 120 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на матурите по български език и литература

| обновено на 19.05.17 в 17:06
Снимка: БГНЕС


Около 120 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на националните изпити по български език и литература. За поредна година те се провеждат в един и същи ден. 

11 писмени работи бяха анулирани на държавните зрелостни изпити по български език и литература, съобщават от просветното министерство. 9 - заради преписване. У други двама зрелостници са намерени мобилни телефони. На националното външно оценяване в седми клас не са констатирани случаи на преписване. 

Изпитът на зрелостниците започна в 8.00 часа. Матурата е под формата на тест, който бе генериран рано тази сутрин чрез компютър от 11 милиона възможни комбинации. Той съдържа 40 въпроса. Последната, 41-ва задача, е създаване на аргументативен текст върху разказа "Албена" на Йордан Йовков.

За първи път тази година матурите ще се проверяват дистанционно в 41 областни центъра. Главният експерт по български език и литература в Просветното министерство Милена Иванова каза в интервю за "Хоризонт", че това ще направи оценяването по-обективно.

В 10.00 започна изпитът на седмокласниците. Изтегленият вариант, по който работят учениците, е Вариант 2 от 3 възможни. Той се състои от тест и преразказ върху откъс от романа "Войната на таралежите" на Братя Мормареви.

За първи път и двата изпита са разделени на модули – като мярка срещу преписването. Учениците няма да могат да напускат залите, преди да са предали работата си по съответния модул. В училищата ще има над 4 хиляди камери. Няма зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение. Всички места в класните стаи са номерирани.

За всеки зрелостник е определено конкретно място, което той ще научи минути преди началото на изпита.

Министърът на образованието Красимир Вълчев не присъства на изтеглянето на изпитните варианти.

Ето какво споделиха зрелостници от Плевен, Русе и Варна:

Мисля, че ще успея. Не е нищо особено. Просто притеснението е повече, отколкото трябва да е на моменти.

Всички, които съм питала казват, че ще се падне Христо Смирненски, абсолютно всички - майка ми, съученички - казват зрелостници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени