Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващата седмица в правната комисия на НС започват дебатите по промените в изборното законодателство

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Следващата седмица в правната комисия на парламента трябва да започнат дебатите по промените в изборното законодателство. Засега има един внесен законопроект – на ГЕРБ, който повтаря въпросите от референдума, иницииран от Слави Трифонов. Налице са и намеренията на останалите парламентарно представени партии да внесат свои предложения.

Проектът на ГЕРБ предвижда народните представители да бъдат избирани при пълен мажоритарен вот в два тура, страната да бъде разделена на 240 района, а партийната държавна субсидия – намалена до 1 лев. Предложенията бяха мотивирани като изпълнение на волята на участвалите в инициирания от Шоуто на Слави референдум. Въпреки това различията с исканията от допитването са факт. 

Първо, мажоритарният вот в два тура няма да е с абсолютно мнозинство. Данаил Кирилов – председател на правната комисия и депутат от ГЕРБ, каза:

Тук прилагателното "абсолютно" е използвано погрешка и с друг смисъл и съдържание, очевидно се има предвид това мнозинство, така както е в изборите за президент и за кмет. Т.е. спечелилият повече гласове да бъде избран.

От ГЕРБ настояват президента да определи конкретните 240 избирателни района, което също може да ревизира първоначалните намерения на организаторите на референдума. Срещу тази идея категорично е БСП. Филип Попов:

Това е просто абсурдно и се опитват да вменят едни задължения на президента, каквито той няма и не би следвало да има.

И от ДПС – единствената формация, която засега обяви, че ще подкрепи мажоритарния проект на ГЕРБ, не са съгласни. Условията на движението определи депутатът Хамид Хамид:

Ние не държим да е в два тура, но за мен съществен елемент от системата е районирането на страната. Ние на всяка сцена, ако групата ни реши да подкрепяме, ще настояваме районирането на страната да влезе в закона, защото не е работа нито на ЦИК, нито на президента на републиката да се занимават със законодателна дейност. Така че парламентът трябва да си понесе своята отговорност и да извърши това райониране в самия закон.

Стъпка встрани направи и партия "Воля", откъдето също обявиха, че подкрепят мажоритарния вот. Само че вчера се оказа, че тяхната представа за мажоритарност не предвижда резки движения. 

И най-добрата идея може да бъде опорочена с дребни хватки. Максимално прагматично решение предложи Веселин Марешки: Районите си остават същите, законът си остава същият, партиите си подреждат листите и който иска да се кандидатира като независим кандидат, да се кандидатира. На първия тур чрез преференциите българският народ подрежда всички кандидати от всички партии в една редичка и – според получените гласове.

Репортажа на Мария Филева можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна