Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 години от протестите на българските турци срещу тоталитарния режим

| обновено на 19.05.17 в 16:07
Снимка: БГНЕС


В Джебел се отбелязват 28 години от протестите на българските турци срещу тоталитарния режим. Според запознати проявата може да се превърне в демонстрация на влияние, защото се очаква да пристигнат привърженици и на ДПС, и на ДОСТ. От четвъртък в района има засилени мерки за сигурност.

Няколко  хиляди души се събраха на площада в Джебел, където се отбелязва годишнината. Това са основно симпатизанти на ДПС и ДОСТ. Те носят знамена на съответната политическа сила и любопитното е, че привържениците са рамо до рамо. До знаме на ДПС се вее флаг на ДОСТ. Няма напрежение. 

Малко след 10 часа в Джебел пристигна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, придружаван от кметове, евродепутати и народни представители от партията. 

Малко по-късно дойде и лидерът на ДОСТ Лютви Местан. За "Хоризонт" той заяви, че днес в Джебел е развенчан един десетилетен мит - че Ахмед Доган е организатор на Майските събития преди 28 години. 

В идеологическите основи на ДПС лежи една огромна измама - че Ахмед Доган бил ръководил Майските събития от затвора. Това е тотална измама. Не се потвърждава от нито един факт. Никой не е знаел кой е този човек тогава. Питайте прекия организатор - Паниша.

Според Местан ДПС показва мускули, защото не иска този мит да бъде развенчан. В града има засилени мерки за сигурност. Много от улиците са отцепени. Полиция има навсякъде, а проявата на площада е строго охранявана. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна