28 години от протестите на българските турци срещу тоталитарния режим

| обновено на 19.05.17 в 16:07
Снимка: БГНЕС


В Джебел се отбелязват 28 години от протестите на българските турци срещу тоталитарния режим. Според запознати проявата може да се превърне в демонстрация на влияние, защото се очаква да пристигнат привърженици и на ДПС, и на ДОСТ. От четвъртък в района има засилени мерки за сигурност.

Няколко  хиляди души се събраха на площада в Джебел, където се отбелязва годишнината. Това са основно симпатизанти на ДПС и ДОСТ. Те носят знамена на съответната политическа сила и любопитното е, че привържениците са рамо до рамо. До знаме на ДПС се вее флаг на ДОСТ. Няма напрежение. 

Малко след 10 часа в Джебел пристигна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, придружаван от кметове, евродепутати и народни представители от партията. 

Малко по-късно дойде и лидерът на ДОСТ Лютви Местан. За "Хоризонт" той заяви, че днес в Джебел е развенчан един десетилетен мит - че Ахмед Доган е организатор на Майските събития преди 28 години. 

В идеологическите основи на ДПС лежи една огромна измама - че Ахмед Доган бил ръководил Майските събития от затвора. Това е тотална измама. Не се потвърждава от нито един факт. Никой не е знаел кой е този човек тогава. Питайте прекия организатор - Паниша.

Според Местан ДПС показва мускули, защото не иска този мит да бъде развенчан. В града има засилени мерки за сигурност. Много от улиците са отцепени. Полиция има навсякъде, а проявата на площада е строго охранявана. 
Още от категорията

Акценти от чуждестранния печат

Насроченото за четвъртък заседание на Еврогрупата, което трябва да вземе решение за облекчаване на гръцкия дълг, е сред темите, на които гръцкият печат отделя внимание. Топката е в полето на кредиторите, пише "Катимерини" на първата си страница. Изданието припомня, че Гърция е близо до изпълнението на предварителните им условия за успешно..

публикувано на 19.06.18 в 09:58

Хасковлийка, ухапана от бездомно куче, осъди общината

Жена от Хасково осъди местната община заради ухапване от бездомно куче. Инцидентът е от февруари тази година, а община Хасково трябва да заплати обезщетение на пострадалата от 1 400 лева, постанови съдът. Приютът за бездомни кучета в Хасково трябваше да бъде завършен миналата година, но се бави заради различни административни процедури.

публикувано на 19.06.18 в 09:56

"Фронтекс": От целия ЕС в Гърция са пристигнали най-много мигранти за петте месеца на годината

Гърция е страната в Европейския съюз, в която са пристигнали най-много мигранти за петте месеца на годината, отчете европейската агенция за охрана на границите "Фронтекс". По данни на агенцията, за този период в Италия са пристигнали със 77 на сто по-малко мигранти, а в Германия подадените молби за убежище са със 70 процента по-малко. В целия..

обновено на 19.06.18 в 09:52
Д-р Марта Ортова

Ако не се лекува, циститът може да рецидивира и да доведе до нежелани усложнения

Циститът има по-голяма честота през летния сезон. Причина за това е прегряването на организма, обилното изпотяване и загубата на течности, както и концентриране на урината, което създава условия за колонизиране на пикочните пътища   с бактерии. От друга страна има възможност за преохлаждане – било от близостта до климатик, било от къпане в..

публикувано на 19.06.18 в 09:50

Онова, което трябва да знаем за ранното детско развитие

В месеца на детето УНИЦЕФ в България започна кампания за ранно детско развитие под мотото „Грижа, любов, игра за всяко дете“, която помага на родителите с насоки как да дадат най-доброто начало за детето си. Какви са предизвикателствата пред родителите у нас, какво всъщност означава понятието „ранно детско развитие“ и защо според едно ново изследване..

публикувано на 19.06.18 в 09:34

Враца домакинства фестивала на военните духови оркестри

Враца ще е домакин на две ежегодни културни прояви на Сухопътните войски. Това са фестивал на духовите оркестри и преглед на любителското художествено творчество за тази година. Духовите формации към командването и поделения на Сухопътните войски в Стара Загора, Карлово, Сливен и Белене ще участват във фестивала на военните оркестри, който ще..

публикувано на 19.06.18 в 09:24

На 21 юни служителите на НИМХ излизат на протест

От 9 юли НИМХ може да преустанови изпълнението на националните си и международни задължения поради изчерпване на предоставените средства за тях. Ще продължават да бъдат изпълнявани само дейностите, свързани с научни изследвания. Това ще стане в случай, че не бъдат изпълнени исканията на метеоролозите, описани в две точки на сайта – първата е..

публикувано на 19.06.18 в 09:11