Министрите на отбраната от ЕС решиха да поставят под единно командване чуждестранните военни операции

Снимка: БГНЕС

28-те министри на отбраната от ЕС решиха да поставят под единно командване чуждестранните военни операции на ЕС. На срещата им в Брюксел е взето политическо решение за засилено партньорство между държавите в отбраната и за отделяне на допълнителни финансови средства за бойни групи за бързо реагиране. Заключенията представи върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини:

Взехме много важни решения за подобряване нашите структури за управление на кризи. Очакваме скоро да започне да действа звено за способности за планиране и провеждане на военни операции в рамките на съществуващия Военен секретариат на Европейския съюз за целите на планирането и провеждането на военни мисии без изпълнителни функции. То ще поеме отговорност за оперативното планиране на 3-те мисии за обучение в Сомалия, Централна Африка и Мали.

Могерини уточни, че решението на политическо ниво е окончателно и няма да се преразглежда.

Още от категорията
Елмар Брок

ЕС е притеснен от политическата криза в Германия

Макар реакциите от ЕС за политическата криза в Германия засега да са въздържани, растат опасенията, че нестабилността на един от двигателите в евросъюза ще се отрази на цяла Европа. Депутатът от ЕНП Елмар Брок предупреди, че сигналите, които идват от Берлин, са вятър в платната на крайната десница в Европа:  Служебно правителство в Берлин, което..

публикувано на 21.11.17 в 09:58

Михаил Миков: Предложенията за промените в Конституцията са възторжена демагогия

Предложенията за промените в конституцията са възторжена демагогия, заяви в предаването "Преди всички" бившият председател на парламента Михаил Миков : Става въпрос за възторжена демагогия и краен популизъм с тези промени в Конституцията. Нищо няма да произтече. Става въпрос за една дискусия, която въвежда в заблуждение хората, които..

публикувано на 21.11.17 в 09:24
Франк-Валтер Щайнмайер

Щайнмайер започва консултации с водещите политически сили в Германия

След неочаквания провал на предварителните разговори за ново правителство в Берлин, президентът Франк-Валтер Щайнмайер започва днес консултации с партиите, които не успяха да постигнат споразумение. Вчера държавният глава апелира към партиите да не прехвърлят политическата отговорност към избирателите, като по този начин даде ясен сигнал, че..

обновено на 21.11.17 в 08:46
Владимир Путин и Башар Асад

Владимир Путин: Военната операция в Сирия приближава към своя край

Военната операция в Сирия приближава към своя край и вече трябва да се преминава към политически процес в страната. Това е казал руският президент Владимир Путин на сирийския президент Башар Асад . Двамата са се срещнали в понеделник в Сочи, съобщи пресслужбата на Кремъл. Путин и Асад са разговаряли дни преди срещата на върха за Сирия между..

публикувано на 21.11.17 в 08:43

Светослав Малинов: При Борисов става систематична дискредитация на парламента

Няма как председателят на Европейския парламент Антонио Таяни да бъде смутен от полупразна залата в Народното събрание, какъв мотив се появи около оставката на Димитър Главчев, каза евродепутатът Светослав Малинов : Още повече че господин Таяни е човек с много голям и разностранен опит, познава и нашия Балкански регион. А и специално, когато..

публикувано на 21.11.17 в 08:16
Знамето на Северна Корея

Сеул и Токио приветстваха решението на САЩ да върне Северна Корея в списъка с държави, подкрепящи тероризма

Токио и Сеул приветстваха решението на Вашингтон да върне Северна Корея в списъка с държави, подкрепящи тероризма. Двете страни очакват тази мярка да засили натиска върху Пхенян да се откаже от ядрената си програма. В понеделник САЩ включиха отново Северна Корея в списъка на страните, подкрепящи тероризма. Държавният секретар Рекс Тълърсън..

публикувано на 21.11.17 в 07:43

Председателят на ЕП Антонио Таяни пристига в София

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и евродепутати са на работно посещение в България. Конкретният повод за визитата е предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Таяни ще разговаря с президента Румен Радев , с премиера Бойко Борисов и с председателя на парламента Цвета Караянчева . На срещата с..

публикувано на 21.11.17 в 04:58