Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Георгиев: При обикновените избори също няма обратна информация как е преброен гласът ни

ВСС е орган на самоуправление. Ако се политизира, тогава той се лишава от смисъл

Снимка: БГНЕС
Утре започват преките избори за част от членовете на ВСС. Според подадените заявления 92% от следователите и прокурорите са заложили на електронния вот. Процентът при съдиите е 71. Именно от тази общност дойдоха призиви да се заложи на традиционното хартиено гласуване заради несигурност на електронното.
 

Румен Георгиев от прокурорската колегия, който е ангажиран с обезпечаването на вота, коментира в предаването "Преди всички" как може да се провери, че гласът на даден човек отива за избрания кандидат: 

В същата степен, в която можете да проверите това в хартиените бюлетини и при президентските, и при другите избори. Можете ли да проверите, като пуснете в кутията, как ще преброи комисията вашия глас? Като избирахме президента или като избирахме Народно събрание, имахме ли такава обратна информация? Най-хубавото е, че хората, които са притеснени, опитват да гласуват, никой не им налага нищо. Изборът дали ще бъде по единия начин, или по другия, също е предоставян на колегите магистрати, те са достатъчно интелигентни да си направят избора. Ние не я рекламираме тази система. Просто тази система е целесъобразна на базата на закона, за да може да се осъществи този вот.

Георгиев коментира и проблемите в средата при магистратите:

Да се разделя съдебната гилдия на две е точно толкова отвратително, както да има два синода. Аз винаги съм бил привърженик на свободата на личността, извън лепенето на етикети. В последно време тази политическа практика се пренесе и в съдебната власт, казват някой, че е лош, пък той не бил лош, правят се квалификации, което не е много достойна позиция. И естествено, колегите поставени в тази среда, получават доста омраза, колегията се настройват едни срещу други. Общо взето, аз мисля, че като нация, а пък особено в магистратурата, не трябва да се делим на свои и врагове, от това нищо добри няма да излезе. Ако не разберем наистина, че "Съединението прави силата", ще трябва да заменим този девиз с "Освобождаваме територията".

Изключително много енергия се хаби за политическа борба. Използването на правосъдието за политически цели е много лошо. ВСС е орган на самоуправление. Ако той се политизира, тогава просто и той се лишава от смисъл. За да е справедлив човек, той трябва да е трети, трябва да е арбитър. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Румен Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени