Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

234 гимнастички ще се борят за отличията на европейското първенство в Будапеща

Българският отбор сред фаворитите за медалите

4
Снимка: БФХГ

84 гимнастички в индивидуалната надпревара и 27 ансамбъла - девойки или 234 състезателки от 36 държави започват борбата за отличията на европейското първенство по художествената гимнастика в Будапеща (Унгария). Надпреварата се очертава да бъде изключително интересна и непредсказуема заради новия формат, който въведе тази година Европейският съюз по гимнастика. До миналата година подреждането в отборната надпревара ставаше само на база резултатите на индивидуалните гимнастички. От този сезон обаче то ще се определя и от класирането при ансамблите- девойки. С блестящото си представяне в състезанията до момента българският отбор – Невяна Владинова и Катрин Такева, и ансамбъл – девойки е сочен за един от фаворитите за отличията.

Основните претендентки за отличията отново ще бъдат гимнастичките на Русия - Александра Солдатова, както и Дина и Арина Аверини.

Апетит за първото място ще имат и представителките на Украйна. В заявките отново липсва титулярката Ганна Ризятдинова, Виктория Мазур и Олена Дятченко. С претенции за подиум са и гимнастичките на Беларус - Катарина Халхина и Алена Харанско. Изненади може да очакваме и от състезателките на Израел - Виктория Филановски и Линой Ашрам. Не трябва да подценяваме и италианките Вероника Бертолини, Александра Джоржоколезе, азреката Марина Дорунда, водена от българката Мариана Василева, австрийката Никол Рупрехт с треньор Лучия Генчева - Егерман, испанката Наталия Гарсия, както и представителките на домакините Александра Киш и Мира Варай.

Борбата при ансамблите - девойки също ще е безмилостна. Заявени са 27 състава. Конкуренция на нашите момичета ще са петорките на Русия, Украйна, Беларус, Израел, на Италия с наставник внучката на Жулиета Шишманова - Жулиета Канталупи и на Азербайджан с треньор Мариана Василева.

По програма днес индивидуалните гимнастички ще представят съчетанията си с обръч и топка, а при ансамблите – девойките предстои първото изиграване на композициите с пет чифта бухалки. В индивидуалното Невяна Владинова и Катрин Тасева са в последната трета група, а момичетата на Мария Кънчева са с 27 стартов номер и закриват състезателния ден при ансамблите.

След приключване на квалификациите в събота ще бъде определен отборният победител, както и финалистите на уредите при жените и при ансамблите- девойки. Най-добрите 24 гимнастички в индивидуалния многобой пък ще получат право да участват в следващото европейско първенство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени