Николай Нанков: Близо 23 млн. лв са осигурени за строителството на два участъка на магистрала "Хемус"

Николай Нанков
БГНЕС

Въвеждането на тол такса и електронна винетка е единственият справедлив начин за финансиране на пътната мрежа. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие Николай Нанков:

Докато ние не въведем социално справедливия модел тол такса и електронна винетка, ние ще имаме проблем с финансирането на пътния сектор в България. Въведем ли го, на годишна база ще имаме между 4 и 5 пъти по-голям ресурс не само за рехабилитация на стари пътни отсечки, а за строителство и изграждане на нови такива.

Близо 23 млн. лева за тази година са осигурени за започване строителството на два участъка на магистрала "Хемус", каза още министърът. Допълнително от бюджета са осигурени още един милион лева за разплащане на проектирането.

Ако до 17ч. днес няма подадени оферти за изграждане на системата за ТОЛ таксите, срокът може да бъде удължен отново. Това обяви в кулоарите на парламента регионалният министър Николай Нанков. Според него срокът от 24 часа е достатъчен, за да се подаде оферта:

В момента срокът за подаване на оферти е удължен с един ден, защото всеки ден ни е ценен. За тази година, както споменах 43 дена, ние сме загубили, ако трябва да кажа не ние, не министерството, не държавата, а обществото, тъй като това са средства за ново изграждане на пътища, за реконструкция, рехабилитация, пътна безопасност над 600 милиона лева. Това е рехабилитацията на над 2 000 километра пътни отсечки, нов участък от магистрала.

Още от категорията

Емерсън Мнангагуа положи клетва като държавен глава на Зимбабве

Бившият първи вицепрезидент на Зимбабве Емерсън Мнангагуа положи клетва като държавен глава на африканската държава. Той зае мястото на 93-годишния Робърт Мугабе , който беше на поста близо 4 десетилетия и по-рано този месец беше свален от власт с военен преврат. За церемонията по встъпване в длъжност на новия президент се събраха десетки хиляди..

публикувано на 24.11.17 в 12:17

Депутатите гласуваха в подкрепа на приключване на делото на ЕК срещу БЕХ

Народното събрание на закрито заседание задължи министъра на енергетиката Теменужка Петкова да защити националния интерес по делото срещу страната ни заради Българския енергиен холдинг (БЕХ). Европейската комисия води това дело заради господстващо положение на холдинга и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". По информация на..

обновено на 24.11.17 в 12:10
Преговори за съставяне на правителвто на Германия

Германските социалдемократи са готови да преговарят с другите партии в страната, за да се намери изход от политическата криза

Германските социалдемократи са готови да преговарят с другите партии в страната, за да се намери изход от политическата криза. Това стана ясно след заседание на лидерите на партията, което продължи цяла нощ. На него те са обсъдили срещата на председателя си Мартин Шулц с президента Франк-Валтер Щайнмайер . Държавният глава е успял да убеди Шулц, че..

публикувано на 24.11.17 в 12:06

Тереза Мей призова ЕС: Единни действия срещу враждебни страни като Русия

Как да се засили сътрудничеството в четири приоритетни области обсъждат в Брюксел лидерите на Европейския съюз с колегите си от Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Дискусиите са в рамките на Петата среща на високо равнище за Източното партньорство. Преди началото на форума британският премиер Тереза Мей призова Европейския съюз..

обновено на 24.11.17 в 11:55

Мария Габриел: В Европа има недостиг на 300 хиляди IT специалисти

В Европа има недостиг на 300 хиляди IT специалисти, каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел при откриването на националната програма "Обучение за ИТ кариера". Събитието е част от Европейската седмица на професионалните умения. Едно от предизвикателствата пред Европа и България е повече хора да имат дигитални умения, допълни..

публикувано на 24.11.17 в 11:05

БСП поиска директорът на Националното бюро за контрол над СРС да бъде изслушан в НС

БСП поиска директорът на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства Бойко Рашков да бъде изслушан в пленарната зала. Искането е във връзка с негови медийни изявления от средата на август, че има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти с цел сплашване.  Свързан с това въпрос е бил..

публикувано на 24.11.17 в 10:59
Хубертус Хейл и Мартин Шулц от СДП

Германската СДП е отворена за коалиционни разговори с останалите партии

Германските социалдемократи (СДП) са готови да проведат разговори с други партии за преодоляването на политическата безизходица, възникнала след провалът на канцлера Ангела Меркел за формиране на трипартийна управляваща коалиция, известна като "Ямайка", съобщава в петък агенция Ройтерс, цитирайки висш представител на партията център-ляво. Решението..

публикувано на 24.11.17 в 10:52