Николай Нанков: Близо 23 млн. лв са осигурени за строителството на два участъка на магистрала "Хемус"

Николай Нанков
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на тол такса и електронна винетка е единственият справедлив начин за финансиране на пътната мрежа. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие Николай Нанков:

Докато ние не въведем социално справедливия модел тол такса и електронна винетка, ние ще имаме проблем с финансирането на пътния сектор в България. Въведем ли го, на годишна база ще имаме между 4 и 5 пъти по-голям ресурс не само за рехабилитация на стари пътни отсечки, а за строителство и изграждане на нови такива.

Близо 23 млн. лева за тази година са осигурени за започване строителството на два участъка на магистрала "Хемус", каза още министърът. Допълнително от бюджета са осигурени още един милион лева за разплащане на проектирането.

Ако до 17ч. днес няма подадени оферти за изграждане на системата за ТОЛ таксите, срокът може да бъде удължен отново. Това обяви в кулоарите на парламента регионалният министър Николай Нанков. Според него срокът от 24 часа е достатъчен, за да се подаде оферта:

В момента срокът за подаване на оферти е удължен с един ден, защото всеки ден ни е ценен. За тази година, както споменах 43 дена, ние сме загубили, ако трябва да кажа не ние, не министерството, не държавата, а обществото, тъй като това са средства за ново изграждане на пътища, за реконструкция, рехабилитация, пътна безопасност над 600 милиона лева. Това е рехабилитацията на над 2 000 километра пътни отсечки, нов участък от магистрала.

Още от категорията
Мария Габриел

Мария Габриел: България се отличава с висок брой на жените в сферата на информационните и комуникационните технологии

България се отличава с изключително висок брой на жените, не само в информационните и комуникационните технологии, но и в областта на медиите, където заедно с Швеция сме първите две държави в Европа. Това каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел в интервю за предаването „Преди всички“ по повод на днешната конференция..

публикувано на 19.06.18 в 09:49
Еманюел Макрон и Ангела Меркел

Миграционната политика измести реформата в еврозоната от дневния ред на Париж и Берлин

На съвместно заседание на правителствата на Франция и Германия днес двете страни ще търсят сближаване на позициите си по редица въпроси от европейския дневен ред преди срещата на върха на ЕС в края на месеца. След постигнатия вчера временен компромис в германското правителство по миграционната политика акцентът в разговорите днес между Париж и..

публикувано на 19.06.18 в 09:00
Моника Маковей

Маковей: Текстове в директивата за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика

Определени текстове в европейската директива за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика и свободата на изразяване в интернет, заяви в интервю за „Хоризонт“ евродепутатът Моника Маковей. Документът трябва да бъде разгледан днес и гласуван от правната комисия на Европарламента. В гласуването, което се определя като..

публикувано на 19.06.18 в 08:51

Парламентът на Македония обсъжда договора с Гърция за решаване на спора за името

След ратификацията от правителството на подписания в неделя договор за решаване на спора за името между Атина и Скопие днес македонският парламент ще обсъди документа и ще го подложи на гласуване. За приемането на проектозакона е нужно обикновено мнозинство - т.е. повече от половината присъстващи депутати. Това означава, че биха могли да..

публикувано на 19.06.18 в 08:27
Франс Тимерманс

Франс Тимерманс участва във форум за икономическото сближаване на страните от ЕС в София

Политиките по икономическото сближаване на държавите от Европейския съюз ще бъдат обсъдени днес във втория ден от Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на държавите от Европейския съюз, наречена КОСАК. В заседанието ще участва и първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. В основата..

публикувано на 19.06.18 в 08:22

Започва обсъждането на проектозакона за личната помощ за хората с увреждания

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще обсъди внесения от омбудсмана Мая Манолова проект на Закон за личната помощ. В заседанието ще участват и ръководствата на национално представителните организации на бизнеса и синдикатите и родителите на деца и младежи с увреждания, след чиито протести се стигна до подготвянето на..

публикувано на 19.06.18 в 08:01

Пентагонът потвърди, че американско-южнокорейските военни маневри са отменени

Пентагонът потвърди официално, че американско-южнокорейските военни маневри, насрочени за август, са отменени, както обяви миналата седмица президентът Доналд Тръмп, предаде Франс прес. Говорителката на Пентагона Дейна Уайт уточни, че американските въоръжени сили, съгласувано със своя съюзник Южна Корея, са прекратили всякаква подготовка за..

публикувано на 19.06.18 в 04:01